Hraniční kontroly fungují: Policisté zajistili desítky migrantů, jeden z převaděčů je na útěku

Na hranicích začaly platit přísnější kontroly

Kontroly na hranicích

Policisté během středy, kdy začaly platit zvýšené kontroly po celé délce hranice, zajistili desítky migrantů. Rušno bylo především na hranicích na Moravě. Policie v souvislosti s akcí pátrá i po řidičovi, který při kontrole z auta plného běženců utekl. Uprchlíci směřují přes Česko především do Německa.

Jen v Jihomoravském kraji je ke kontrolám denně připravena stovka policistů. „Hlídky se nachází na všech hraničních přechodech, které jsou na území kraje, tedy i na silničních hraničních přechodech či na železničních,“ sdělil zástupce vedoucího odboru cizinecké policie Pavel Andrýsek pro CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Důvodem je migrace, oznámil Fiala

Samotní řidiči nahlíží na zvýšenou aktivitu policie různě. Zatímco jedni tuto novinku vítají vzhledem k zvýšení bezpečnosti, druhé namátkové kontroly obtěžují. Data však hovoří jasně. Již během prvních 12 hodin bylo zadrženo 37 nelegálních syrských migrantů.

„Policisté kontrolovali dodávku, ve které bylo 20 nelegálních migrantů. U vozidla byl rovněž zadržen převaděč, který je nyní podezřelý z nelegálního převozu těchto osob na území Česka,“ popsal případ Andrýsek.

Nad ránem zadržely hlídky další skupinu. Tentokrát šlo o čtyři migranty v dodávce na dálnici D2. 13 uprchlíků se poté přišlo samo nahlásit na obvodní oddělení v Hustopečích. Ty policie vyslechla a ztotožnila. Většinu z nich již v odpoledních hodinách vrátila na Slovensko. Dvojici syrských migrantů, kteří cestovali vlakovou soupravou, odhalila kontrola také v Horní Liči ve Zlínském kraji.

Rušno bylo i na hraničním přechodu u Jablunkova. V dodávce se tam tísnilo 19 uprchlíků, a to včetně tří dětí. „Řidič několik desítek metrů před policejní hlídkou vozidlo zastavil, z vozidla vyskočil a utekl. I přes pátrací akci se nám ho zatím nepodařilo zadržet,“ informovala mluvčí moravskoslezských policistů Pavla Jiroušová.

Nelegální migranti jsou vraceni zpět do země, ze které k nám přišli. Pokud se tento údaj policii nepodaří zjistit, dostanou výjezdní příkaz k opuštění republiky. Neváleční uprchlíci jsou pak vyhoštěni.

Tagy: