Lochman: Udržme uprchlíky před hranicemi Schengenu. Pakt není náš zájem, řekl Žáček

Zleva: poslanci Ondřej Lochman (STAN) a Pavel Žáček (ODS)

360° 4.10.2023

Při řešení migrace nejde jen o vyjednávání a diplomacii přímo v Africe, ale také o to, aby se nám povedlo udržet migranty mimo schengenské hranice. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl poslanec Ondřej Lochman (STAN). Podle něj v této otázce země i přes názorové neshody spolupracují. Pavel Žáček (ODS) pronesl, že mechanismus migračního paktu je složitý. „Kvóty a přidělování uprchlíků jednotlivým státům nepodporujeme,“ uvedl za koaliční stranu. Hostem pořadu byl i zákonodárce za SPD Radek Koten.

„Migrace v tuto chvíli nezmizí, na tom se shodneme napříč parlamentními stranami,“ pronesl Lochman, podle kterého celý problém začíná v afrických zemích, s nimiž Evropa udržovala dobré vztahy, ale jimiž nyní otřásají vojenské puče. „Bavíme se o geopolitice. Jde tedy nejen o vyjednávání a diplomacii v Africe, ale samozřejmě i o to, aby se nám nyní povedlo udržet migranty mimo hranice Schengenu,“ zdůraznil lidovecký poslanec.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Důvodem je migrace, oznámil Fiala

„Přesně v této záležitosti jednotlivé země spolupracují, a to bez ohledu na to, jaké politické ovzduší panuje v každém státě,“ dodal. Podle Kotena však taková situace v rámci zajištění hranic nebude nikdy přehledná. „Jedná se o lidi bez pasu a neznáme jejich totožnost. Je to neřešitelná situace. Jedinou možností je zastavit je ještě předtím, než dorazí na italská pobřeží. S tím souvisí i okamžité zmražení financí nevládním neziskovým organizacím,“ je přesvědčen opoziční poslanec.

Koten rovněž kritizoval ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) za to, že za Česko stvrdil migrační pakt, který je jedním z hlavních témat v evropském parlamentu. S těmito výtkami však nesouhlasí Žáček. „Ze strany pana ministra ratifikován nebyl. Pakt představuje komplex opatření, která ještě nejsou dojednána,“ připomněl občanský demokrat v pořadu 360°.

Mechanismus paktu je podle něj velmi složitý. „Europarlament podporuje automatismus kvót a přidělování uprchlíků jednotlivým státům, což my jasně odmítáme. Právě na této půdě musí dojít k opravě té poslední ministeriády, které byl přítomný právě Rakušan a spolu s představiteli Polska a dalších států takovému řešení odporovali,“ vysvětlil.

Žáček rovněž vítá změnu názoru ohledně migrace v Německu. „Tento stát je naprosto klíčový. Politická diskuze je zde na úrovni toho, že se již nesmí opakovat to, čeho jsme byli svědky v roce 2015. Sami Němci již nyní podporují přísnější přístup k nelegální migraci tak, aby se jí dalo zastavit ještě před schengenskými hranicemi,“ doplnil poslanec.

Tagy: