Bez tebe bychom tu už nebyli. Jak MMA zápasník svým apelem zachránil několik životů

Chvíle po zápasu nemohly být kontrastnější. Když fighter Paddy Pimblett vyhrál svoji třetí bitvu v organizaci UFC, vyšpulil na poraženého Jordana Leavitta pozadí a takzvaně zatwerkoval. Ale jakmile se o pár okamžiků později chopil mikrofonu, komické číslo vystřídala velmi vážná řeč. Brit hovořil o tom, jak je důležité, aby muži mluvili o svých problémech a neřešili trable sebevraždou jako jeho kamarád. S odstupem prozradil, že se mu ozývají lidé s tím, že jim zachránil život.

V pozápasových rozhovorech povětšinou bývají vítězní MMA zápasníci vtipní, provokují, případně mluví o úlevě nebo ukážou na dalšího soupeře. Interview s Paddym Pimblettem na akci UFC v Londýně bylo z jiného soudku, značně tragického, ale také poučného.

„Chci věnovat tento zápas malému Lee. Malému válečníkovi, ale většímu bojovníkovi, než kdokoliv z nás kdy bude,“ vzpomněl si 27letý britský fighter na svého malého čtyřletého kamaráda, který několik týdnů před zápasem zemřel na rakovinu. „A také… Vzbudil jsem se v pátek ve čtyři ráno a dostal jsem zprávu, že jeden z mých přátel spáchal sebevraždu. Bylo to jen pět hodin před mým vážením. Takže Ricky, kámo, tohle je pro tebe.“

A následoval apel, který zasáhl desítky milionů fanoušků po celém světě.

„Je tady stigma, že muži nemohou mluvit o svých problémech. Poslouchej, pokud jsi chlap, neseš těžké břemeno a myslíš si, že jediný způsob, jak to vyřešit, je, že se zabiješ, prosím, promluv si s někým. S kýmkoliv. Já vím, že bych Rickyho raději nechal vybrečet na svém rameni, než abych šel příští týden na jeho pohřeb. Takže prosím, zbavme se tohoto stigmatu a chlapi začněte mluvit.“

Extrémně silná řeč. I ti, kteří rodáka z Liverpoolu do té doby nemohli vystát, uznali, že tímto si je získal a změnili na něj názor. Daleko důležitější ale je, že rozhovor, který zaznamenal obrovský dosah, měl podle všeho také reálný pozitivní dopad.

Nevzal jsem si život kvůli tomu, co jsi řekl

Od souboje v lehké váze mezi Pimblettem a Američanem Jordanem Leavittem uběhly dva týdny. Stanice Sky Sports vyzpovídala šampiona bitvy, který promluvil o pozoruhodné reakci na emotivní proslov z klece.

„Četl jsem spoustu komentářů a zpráv, ve kterých lidé vzkazovali: ‚Bez tebe bych tu teď ani nebyl.‘ Takové zprávy znamenají víc než jakákoliv výhra. Někdo například napsal: ‚Včera jsem si nevzal život kvůli tomu, co jsi řekl‘,“ poznamenal zápasník. „Jak jsem řekl, rád dostávám pěstí, rád je rozdávám, rád bavím. Ale na světě jsou daleko zásadnější věci, které se neřeší,“ dodal k často přehlíženým problémům s duševním zdravím.

Od svého posledního zápasu – třetího s úspěšným koncem v UFC – už není jen drzým „otesánkem“ s nemoderním účesem ve stylu kapely Beatles. Otesánkem proto, že u něj – více než u prakticky kohokoliv jiného – je obrovský rozdíl v tom, jak vypadá při oficiálním vážení předcházejícím souboji a v době, kdy nezápasí. Libuje si v obžerství, nerad se omezuje. Ostatně když v březnu porazil Rodriga Vargase, cpal se pizzou už na pozápasové konferenci.

Před přípravným tréninkovým kempem pro fight s Leavittem proto vážil 91 kilogramů. Což není málo vzhledem k tomu, že zápasí v divizi do 70,3 kg. Spousta lidí proto nevěřila, že dokáže shodit přes dvě desítky kilo. Ale Pimblett váhu takzvaně udělal.

„Tohle je pro všechny, kteří mi nadávali, že jsem tlustý a říkali, že neudělám váhu nebo že podělaně vycouvám ze zápasu. Polibte mi pr*el,“ řekl, otočil se zády, stáhl trenýrky a plácl se do pozadí. O den později dokázal ve druhém kole Leavitta „uškrtit“.

Nicméně daleko důležitější výkon odevzdal až po zápase, jak ostatně sám podotkl.

Tagy:
Londýn rozhovor sebevražda MMA Liverpool UFC sport duševní zdraví The Beatles Sky Sports Ultimate Fighting Championship MMA Paddy Pimblett Jordan Leavitt Rodrigo Vargas Castillo