Riskantní předjíždění na Liberecku natočila kamera. Neomluvitelné chování, říká expert

Palubní kamera ve voze zachytila bezohledného řidiče na Liberecku.

Nebezpečné předjíždění

Palubní kamera ve voze zachytila bezohledného řidiče na Liberecku. Ten psychicky neunesl, že řidička jedoucí před ním dodržovala rychlostní limity, a předjel ji přímo na přechodu pro chodce protisměrem kolem středového ostrůvku. Neomluvitelné chování, které bohužel naše zákony neumějí dostatečně přísně trestat, komentoval video dopravní expert Roman Budský.

Videozáznam zachycuje situaci na silnici mezi Libercem a Českou Lípou, v místě, kde se z komunikace první třídy odbočuje k čerpací stanici a do obce Jítrava. Pár desítek metrů za křižovatkou je navíc přechod pro chodce. Značky tu velí zpomalit nejprve na sedmdesát před křižovatkou a následně na padesát před zebrou. Těch, kteří značení respektují, je ale minimum.

ČTĚTE TAKÉ: Vlak na Mělnicku smetl auto z přejezdu, řidič zemřel. Hasiči evakuovali přes 50 cestujících

Předjížděná řidička popsala nebezpečnou situaci na sociálních sítích, kde video zveřejnila. Řidič ve voze za ní prý dával jasně najevo, že na jeho vkus jede příliš pomalu.

„Nejdřív se mi celý kopec dolů lepí 2 cm na zadek, že mám hrůzu postupně zpomalovat na povolenou rychlost, abych ho neměla v kufru. Nakonec hodí myšku, zrychlí a přes odbočovací pruh objede protisměrem ostrůvek s přechodem a přes plnou čáru mě předjede? Přestože jsem jela z kopce 95, přiřítil se a snažil se mě přimět ke zrychlení, přestože je za zatáčkou 70. Sama nesnáším zbytečně pomalou jízdu, ale v místě, kde pravidelně měří, opravdu nehodlám jezdit jako prase,“ napsala Zuzana Štučková, která po dané silnici jezdí pravidelně.

Podle dopravního experta Romana Budského spáchal řidič hrubý přestupek. „Jel v odbočovacím pruhu rovně, jel v protisměru a jasně jsme viděli, že auto předjíždělo přes přechod pro chodce. To je za šest bodů a k tomu sedm až pětadvacet tisíc korun pokuta. Lepení na zadek, což je oblíbená disciplína českých řidičů, bohužel naše předpisy zatím postihovat neumějí. Ve všech okolních zemích už mají nějak definovaný bezpečný odstup mezi vozidly, u nás ještě ne. Například v Německu je to jedna sekunda, na Slovensku dokonce dvě sekundy,“ upozornil Budský.

„Řidič, který takzvaně lepí, to dělá schválně, je to forma psychického vydírání, chce vás přimět, abyste zrychlili nebo ještě lépe, abyste uhnuli ke krajnici a on vás mohl snadno předjet. Tady je jediná rada  nenechat se vyprovokovat. Vyvarovat se bezdůvodně pomalé jízdy, jet ideálně těsně pod limitem nejvyšší povolené rychlosti a dál si toho agresora nevšímat. Úhybné manévry mohou být nebezpečné a zrychlení přes limit se nemusí vyplatit, protože kdyby za rohem měřili, uvidí radar vás jako první a ten, který to způsobil, vyvázne bez pokuty,“ doporučil expert.

Videa s nebezpečným předjížděním na přechodu si na sociálních sítích už všimli i policisté. Ti se teď s žádostí o pomoc obracejí na další řidiče. „Hledáme další případné svědky, kteří mohou mít v palubní kameře záznam jeho jízdy s čitelnou registrační značkou vozidla,“ uvedla Ivana Baláková, mluvčí policie Libereckého kraje.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tragická nehoda na Strakonicku. Dva motorkáři nepřežili hromadnou srážku jejich strojů s auty

Tagy: