Bezpečnostní expert: Pochybila i univerzita. Věděli o ozbrojeném člověku, přesto dál učili

Bezpečnostní expert Lumír Němec

360° (172)

Co se týče útoku na Filozofickou fakultu v Praze, pochybení nese i univerzita, uvedl v pořadu 360° bezpečnostní expert Lumír Němec. Podle něj škola postrádala jakýkoliv krizový plán.

„Všechno se točí kolem policie a mlčí se o dalších věcech, které nebyly udělány ideálně. Když vezmeme třeba samotnou univerzitu, tak ta neměla absolutně žádné zabezpečení, a to ne ve smyslu nějakých rámů, ale nějakého systému,“ uvedl expert.

ČTĚTE TAKÉ: Policie připustila chyby při zásahu na filozofické fakultě. Komunikace nebyla ideální, uznala

Připomněl, že do budovy vstoupil střelec nejen s batohem, ale s obrovským kufrem na kolečkách. „A nikdo si toho nevšiml,“ poznamenal. „Policisté hovořili i s dvěma vysokými úředníky univerzity, oběma jim říkali, že se blíží člověk, který je ozbrojený, který může být nebezpečný, a ti lidé neudělali nic,“ dodal.

Němec proto vidí poučení i v tom, že by každá instituce měla mít vytvořený nějaký krizový plán. „Jeho součástí by měla být i reakce na to, když hrozí útok aktivního střelce,“ zdůraznil.

On sám prý nevěří, že když byl sled událostí takový, jaký byl, a škola měla informace o tom, že policie hledá nebezpečného studenta a prohledává budovu, tak že o ničem nevěděla. „V té budově se normálně učilo. Tam si myslím, že došlo k pochybení,“ sdělil.

Na obdobný aspekt poukázal ve vysílání CNN Prima NEWS také předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). „Kdyby lépe fungoval kamerový systém, kdyby se dal prověřit nebo kdyby si vrátný všiml, že tam někdo táhne velkou tašku, ve které bylo několik zbraní, které byly potom použity ke střelbě ve čtvrtém patře, tak ta situace mohla být jiná,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Střelec z fakulty se před útokem skrýval v budově. Před činem pil tvrdý alkohol, tvrdí expert

Tagy:
policie útok budova bezpečnost střelec Lumír Němec Pavel Žáček 360° Jana Mračková Vildumetzová Filozofická fakulta Univerzity Karlovy politika střelba