Královna Alžběta byla jako skála, jsme zdrceni. Bůh žehnej králi, vzkazují světoví politici

Joe Biden a královna Alžběta II.

Tisková konference z Británie: Zemřela nejdéle vládnoucí panovnice historie Alžběta II.

Čerstvě jmenovaná britská ministerská předsedkyně Liz Trussová uvedla, že se skonem panovnice končí „druhá alžbětinská éra“. Trussová zároveň oficiálně přivítala na trůnu nového krále Charlese III. Bílý dům prostřednictvím tiskové mluvčí uvedl, že je zdrcen, a americký prezident Joe Biden o Alžbětě II. řekl, že „byla víc než královnou“. S kondolencemi přicházejí i další světoví lídři.

Nová britská ministerská předsedkyně Liz Trussová, kterou Alžběta II. do funkce uvedla teprve před dvěma dny, u premiérského sídla Downing street č. 10 v Londýně, prohlásila, že smrt královny je pro ni i celý národ obrovským šokem. „Velká Británie je dnes skvělou zemí díky ní,“ řekla na adresu panovnice Trussová s tím, že Alžběta II. podle jejích slov byla „skálou, na které byla moderní Británie posazena“.

Ve svém oficiálním vyjádření následně zmínila, že se skonem královny „končí druhá alžbětinská éra“. Ve zbytku prohlášení se obrací na nového krále Charlese III., kterému vyjádřila soustrast. „Nabízíme mu naši loajalitu a oddanost, jako jsme se velice oddali jeho matce po velmi dlouhou dobu,“ řekla premiérka. Svůj proslov zakončila slovy „Bůh ochraňuj krále“, čímž oficiálně přijímá na trůnu nového vládce.

S prohlášením přispěchal i Bílý dům, který nejprve slovy své tiskové mluvčí Karine Jean-Pierrové uvedl, že je zprávou zdrcen. Jean-Pierreová více nechtěla uvádět s tím, že americký prezident Joe Biden se vyjádří sám později.

K večeru skutečně přišla i jeho reakce. „Ve světě neustálých změn byla pro generace Britů stálou oporou a zdrojem útěchy a hrdosti,“ řekl ke královnině úmrtí Biden. Americká hlava státu dále zmínila, že „Alžběta II. byla víc než panovnice, definovala éru“. Kromě toho poukázal i na fakt, že vzhledem ke své dlouhé vládě, která trvala 70 let, většina Britů ani jiného panovníka nezažila.

Kondolence přichází z Francie, Německa či Ukrajiny

Ke smrti královny se vyjádřil i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Její Veličenstvo královna Alžběta II. zosobňovala kontinuitu a jednotu britského národa po 70 let. Pamatuji si ji jako přítele Francie, dobrosrdečnou královnu, která zanechala trvalý dojem pro svoji zemi a své století,“ uvedl na sociálních sítích Macron.

Podobně s kondolencí přispěchal i německý kancléř Olaf Scholz. „Truchlíme nad smrtí královny Alžběty II. Byla vzorem a inspirací pro miliony, a to i v Německu. Její úsilí směrem k německo-britskému usmíření po hrůzách 2. světové války nezůstane zapomenuto,“ napsal německý kancléř. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier prostřednictvím své mluvčí připomněl, že vládkyně Velké Británie se těšila úctě i respektu po celém světě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijal zprávu o smrti panovnice se smutkem. „Jménem ukrajinského lidu zasíláme naši upřímnou soustrast královské rodině, celé Velké Británii a Společenství národů (Commonwealth) kvůli této nenahraditelné ztrátě. Naše myšlenky a modlitby jsou s vámi,“ uvedl na Twitteru.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast novému britskému králi Karlovi III. s úmrtím královny, oznámily ruské agentury s odvoláním na Kreml. Putin podle agentury TASS ocenil autoritu, jaké se královna těšila na mezinárodní scéně, a připomněl lásku a úctu jejích poddaných. Novému panovníkovi popřál odvahu tváří tvář této nenahraditelné ztrátě.

Johnson: Nejsmutnější den našeho národa

Nad odchodem panovnice smutní i další politici, kteří s ní osobně pravidelně přicházeli do styku. Mezi takové patří bývalý ministerský předseda Tony Blair, jenž tuto funkci zastával 10 let. Podle jeho vyjádření bylo velkým štěstím, že jim vládla právě ona. „Přišli jsme nejen o naši panovnici, ale také o matriarchu našeho národa, postavu, která více než kdokoli jiný spojila naši zemi a uchovávala nás v kontaktu s naší lepší povahou. Zosobňovala vše, co nás činí být hrdými na to, že jsme Britové,” napsal.

S vyjádřením přišel i ještě před pár dny úřadující předseda britské vlády Boris Johnson. Ten ve funkci skončil teprve v úterý, kdy jej nahradila Trussová. „Tohle je nejsmutnější den naší země,“ napsal mimo jiné. Ve svém vyjádření také zmínil, že „miliony lidí přestaly dělat, co právě dělaly, aby na královnu Alžbětu II. myslely“, když se dozvěděly zprávu o jejím skonu.

Nynější lídr opozičních labouristů Keir Starmer na sociálních sítích uvedl, že jde o mimořádnou ztrátu, přičemž národ sdílí zármutek, kterým si královská rodina aktuálně prochází. „Navždy si budeme vážit života královny Alžběty II. plného služby a oddání se našemu národu a společenství; naše nejdéle sloužící a největší panovnice,“ uvedl politik.

Tagy:
Londýn Velká Británie smrt Alžběta II. Boris Johnson Bílý dům Joe Biden Emmanuel Macron královská rodina Volodymyr Zelenskyj Olaf Scholz Liz Trussová Tony Blair Karel III. Britská královská rodina Downing Street 10 Keir Starmer