Biden láká do USA ruské vědce, i ty jaderné. Podkope to potenciál Moskvy, doufá

Hacker se naboural do odpalu jaderné rakety. (Ilustrační foto)

Válka na Ukrajině (4.5.2022 9:00)

Americký prezident Joe Biden naléhá na Kongres, aby schválil dodatek k zákonu o imigraci a občanství, čímž by zákonodárci upravili vízový systém pro ruské občany. Šéf Bílého domu chce totiž přetáhnout ruskou inteligenci do USA, od čehož si administrativa slibuje ochromení konkurenceschopnosti Ruska.

Rusové s inženýrským nebo doktorským titulem v oblasti vědy, technologií, strojírenství nebo matematiky. Ti všichni by mohli podle Bidena žádat bez problému o americké vízum, a to bez potřeby nejprve získat pracovní záruky od amerických zaměstnavatelů. Administrativa USA poptává hlavně Rusy znalé v oborech hypersoniky, nukleárních technologií, pohonu raket, řízené energie, umělé inteligence, kyberbezpečnosti a vesmírných technologií a systémů.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti by mělo na základě novely žádosti o vízum takových Rusů projednávat ve zrychleném režimu. Administrativa má pro celý program jasnou motivaci. „Spojeným státům to pomůže získat ruské talenty a podkopat ruský inovační potenciál, z čehož bude ve finále těžit americká národní bezpečnost,“ uvádí se v návrhu.

„Chceme se chopit příležitosti a poskytnout ruským vědcům jasnou příležitost k tomu, aby Rusko nadobro opustili a přišli do Spojených států, čímž Putina okrademe o jeho nejlepší inovátory a mozky,“ uvedl představitel Bílého domu pro americkou CNN. „Věříme, že tento krok podpoří naši národní bezpečnost a oživí naši ekonomiku díky přílivu velmi zkušených lidí na pracovní trh,“ dodal.

Spojené státy už mají s podobným imigračním programem zkušenosti. V roce 1992 cílila podobná novela na školené vědce ze Sovětského svazu. Tehdy nabídky využilo zhruba 450 Rusů. Americká administrativa věří, že vzhledem k situaci teď využije možnost z největší země světa mnohem více lidí.

Tagy: