Vyhlášení války nebo mobilizace. Experti odhadli, co oznámí Putin na Den vítězství

Vladimir Putin pronesl projev na stadionu Lužniki při příležitosti osmého výročí anexe Krymu (18. 3. 2022).

Zrno, Just a Svoboda o situaci na Ukrajině

Je velmi těžké odhadnout, co oznámí ruský prezident Vladimir Putin v Den vítězství 9. května. Shodli se na tom v pořadu 360° na CNN Prima NEWS rusista Jiří Just a expert na postsovětský prostor Karel Svoboda. Pravděpodobně prohlásí, že invaze na Ukrajině zatím probíhá podle plánu. Zahraniční experti mluví i o oficiálním vyhlášení války.

„Projev Putina před nastoupenými jednotkami někde v dáli je příběhem tajemství. Očekává se, že by mohla být vyhlášena mobilizace, Rusko by mohlo vyhlásit válku celému Západu. Zatím není jasné, co Putin řekne,“ uvedl Just ve vysílání CNN Prima NEWS.

Co je podle něj jisté? „Bude hovořit o tom, že úspěchy na Ukrajině jsou takové, jaké mají být. Bude se zmiňovat o hrdinech, kteří denacifikovali Ukrajinu. Konkrétní části projevu ale zatím na veřejnost neunikly,“ dodal spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě.

Podle Karla Svobody Putin rád lidi napíná a pak řekne něco úplně jiného. „Vyhlášení války by přineslo mobilizaci, bude mluvit o osvobození, ale zbytek uvidíme,“ nechtěl podrobněji spekulovat.

Možné vyhlášení války

Podle západních představitelů se Putin nejspíše bude snažit využít symbolického významu, který v Rusku představuje svátek 9. května, kdy si země připomíná porážku nacistického Německa v roce 1945 a pořádá impozantní vojenskou přehlídku na Rudém náměstí v Moskvě.

Putin by buď mohl oznámit vojenské úspěchy na Ukrajině, nebo poukázat na velké vyostření konfliktu. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price v pondělí řekl, že existuje „dobrý důvod se domnívat, že Rusové udělají vše pro to, aby 9. květen využili k propagandistickým účelům“.

Jedním ze scénářů podle americké CNN je, že šéf Kremlu vyhlásí oficiálně válku. K této možnosti se minulý týden přiklonil britský ministr zahraničních věcí Ben Wallace. Invazi na Ukrajinu zatím ruské vedení označuje za „speciální vojenskou operaci“ a tvrdí, že jejím cílem je denacifikovat sousední zemi.

„Nemám o tom informace, ale nebyl bych překvapen, kdyby Putin v tento květnový den prohlásil: ‚Nyní jsme ve válce se světovými nacisty a je třeba hromadná mobilizace ruského lidu‘,“ řekl Wallace. „Myslím, že se pokusí posunout od své ‚speciální operace‘,“ doplnil britský ministr.

Rusku bude stačit dobytí Mariupolu

Podle ruských zákonů by vyhlášení války Putinovi umožnilo mobilizaci záložníků a odvody branců. Rusko se totiž pravděpodobně potýká s nedostatkem vojenských sil, zatímco se snaží získat kontrolu nad částí ukrajinského východu a jihu.

Bývalý náměstek ministerstva obrany a diplomat Daniel Koštoval pro CNN Prima NEWS dříve uvedl, že pokud Rusko nebude mít do 9. května jiný úspěch, bude si muset vystačit s dobytím Mariupolu. Jedním dechem ale dodal, že Rusům to rozhodně stačit nebude, ziskem přístavního města by navíc Rusko mohlo přesunout významnou část ozbrojených sil na východ Ukrajiny.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Den vítězství Rudé náměstí projev Jiří Just Rusko Karel Svoboda 360° Ben Wallace Daniel Koštoval vyhlášení války