Biden je pro demokracii větší hrozba než Trump, k cenzuře využil úřady, tvrdí kandidát Kennedy

Robert F. Kennedy Jr., kandidát na amerického prezidenta

Biden je větší hrozba, než Trump, říká Robert F. Kennedy, Jr.

Americký prezident Joe Biden představuje větší hrozbu než jeho předchůdce a rival Donald Trump. V rozhovoru pro CNN to řekl nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr., který je členem slavné politické dynastie z USA. Synovec zavražděné hlavy státu Johna F. Kennedyho svůj názor odůvodňuje tvrzením, že Biden údajně zneužívá federální úřady k cenzuře. Sám Kennedy byl donedávna demokratem, ale ze strany vystoupil. Je znám řadou kontroverzních názorů, například co se týká pandemie koronaviru.

Pokračovatel proslulého rodinného klanu ve vysílání CNN řekl, že je prý od začátku Bidenova úřadování v Bílém domě cenzurován na sociálních sítích kvůli svým názorům. Kvůli tomu se tak vůči nynějšímu americkému prezidentovi vymezil.

Kdo je Robert Francis Kennedy Jr. a jakou šanci má uspět v amerických prezidentských volbách? Podívejte se na podrobný přehled:

„Mohu argumentovat, že prezident Biden je mnohem větší hrozbou pro demokracii a důvodem je, že prezident Biden je prvním prezidentem v historii, který využil federální úřady k cenzuře politického projevu a cenzuře svého oponenta,“ řekl CNN Kennedy.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Biden řeší dvě války, Trump hraje golf a šetří. Kampaně kandidátů jsou jako den a noc

Poukázal na to, že například jeho profil na sociální síti Instagram byl v roce 2021 zablokován kvůli „opakovanému sdílení vyvrácených tvrzení o koronaviru či vakcínách“, jak informuje CNN. Loni mu byl jeho účet znovu zprovozněn poté, co oznámil kandidaturu na prezidenta.

Robert Kennedy se zprvu ucházel o nominaci svých mateřských demokratů, jejímiž členy byli i jeho slavní příbuzní — strýc John F. Kennedy byl jedním z nejznámějších prezidentů americké historie,  otec Bobby Kennedy rovněž kandidoval do Bílého domu. Oba v 60. letech minulého století zemřeli rukou atentátníka.

Po neúspěchu v primárkách proti Bidenovi se Kennedy mladší rozhodl kandidovat coby nezávislý, tak vystoupil z Demokratické strany. Vymezuje se vůči oběma hlavním favoritům. Oba jsou podle něj „špatnou volbou“ pro americké voliče, ale zároveň prý nevěří, že by Biden či Trump dokázali „zničit americký demokratický systém“. Za větší hrozbu však podle svých slov považuje současného nájemníka Bílého domu – Joea Bidena.

Proti Kennedymu se staví i vlastní rodina

Robert F. Kennedy Jr. proslul zejména šířením kontroverzních tvrzení o koronaviru a vakcínách. Některá média včetně AP hlásí, že jde o šiřitele konspiračních teorií. Nutno podotknout, že se Kennedy proti očkování stavěl už před pandemií.

Kandidatura na prezidenta a kontroverzní výroky vyvolávají odpor i u některých dalších členů jeho slavné rodiny. Proti Kennedymu mladšímu se vymezuje například jeho sestra Rory Kennedyová, která tvrdí, že svým úsilím pouze snižuje šance Bidena porazit Trumpa.

Sám kandidující Kennedy si z kritiky příliš nedělá. „Mám velkou rodinu. Neznám v Americe nikoho, kdo má rodinu, která s ním ve všem souhlasí,“ komentoval pro CNN.

Podpora Kennedyho se podle zámořských průzkumů pohybuje mezi 10 a 20 procenty, a na Trumpa s Bidenem tak v současné době výrazně ztrácí. Svojí kandidaturou však může oběma favoritům uškodit.

Tagy: