Biden: Jsme připraveni v sankcích přitvrzovat. Ospravedlnění pro Rusko neexistuje

Joe Biden

Prezident USA Biden o uvalení sankcí na Rusko

USA jsou i nadále připravené přitvrzovat v sankcích proti Rusku. V úterý to oznámil americký prezident Joe Biden v návaznosti na poslední kroky svého ruského protějška Vladimira Putina. Ten v pondělí uznal nezávislost separatistických republik na Ukrajině a hned nato se začaly do Donbasu přesouvat ruské jednotky. Biden prohlásil, že pro to, co Rusko dělá, „neexistuje žádné ospravedlnění“.

„Pokud bude Rusko v invazi na Ukrajině pokračovat, my budeme přitvrzovat v sankcích,“ prohlásil Biden na tiskové konferenci v Bílém domě. Mezitím již přijal sankce namířené proti dvěma ruským finančním institucím a ve středu má představit další vůči ruským elitám i jejich rodinám.

Kromě toho americký prezident oznámil, že se s německým kancléřem Olafem Scholzem dohodl na pozastavení prací na ruském plynovodu Nord Stream 2.

Biden velmi ostře zkritizoval počínání Putina a Ruska vůči Ukrajině. „Putin přímo napadl právo Ukrajiny na její existenci. Nepřímo ohrožuje území, které bylo dříve pod nadvládou Ruska, národy, které jsou dnes prosperujícími demokraciemi a členy Severoatlantické aliance,“ řekl americký prezident.

Diplomatické řešení?

Rusko označil za jednoznačného agresora. „Putin výslovně vyhrožoval válkou, pokud nebudou splněny jeho extrémní požadavky,“ dodal Biden. Kromě toho také prohlásil, že pro Rusko „neexistuje žádné ospravedlnění pro to, co dělá“.

USA i jeho spojenci budou podle slov amerického prezidenta postupovat jednotně. „Budeme Rusko posuzovat na základě jeho činů, nikoliv jeho slov,“ pokračoval Biden s tím, že je i nadále otevřen diplomatickému řešení s Ruskem, „pokud je míněno vážně“.

Tagy: