Biden mluvil se Zelenským, slíbil Ukrajině nový balík pomoci: Rakety, munici, protipancéřovky

Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík pomoci pro Ukrajinu. Zahrnovat bude rakety protivzdušné obrany, vybavení proti dronům, protipancéřové střely a munici. V prohlášení to uvedl Bílý dům, podle kterého dnes Biden telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Agentura Reuters s odkazem na nejmenovaného amerického činitele uvedla, že pomoc bude v objemu 125 milionů dolarů (2,8 miliardy korun). Bílý dům výši pomoci nezveřejnil.

I přes ruskou invazi na Ukrajinu z února 2022 „zůstává Ukrajina svobodnou zemí, válka skončí svobodnou, svrchovanou a nezávislou Ukrajinou,“ cituje Bílý dům Bidena. Ten oznámil nový balík pomoci v předvečer ukrajinského Dne nezávislosti. Podle agentury Reuters bude celková hodnota americké pomoci činit 125 milionů dolarů.

DÁLE ČTĚTE: Prodej knih a štědrý plat. Harrisová je milionářka, její viceprezident je ale unikátně chudý

Americká podpora bude podle prezidenta zahrnovat „rakety protivzdušné obrany na ochranu kritické infrastruktury Ukrajiny; vybavení proti dronům a protipancéřové střely na obranu před vyvíjející se taktikou Ruska na bojišti; munici pro vojáky na frontě a mobilní raketové systémy“. Spojené státy rovněž zavádějí nové sankce na téměř 400 subjektů a osob, které podle Bidena „umožňují ruskou válku“.

„Ukrajina naléhavě potřebuje dodávky zbraní z oznámených balíků, a to hlavně další systémy protivzdušné obrany pro spolehlivou ochranu našich měst, komunit a kritické infrastruktury,“ cituje agentura Reuters Zelenského prohlášení po telefonátu s Bidenem.

O pomoci za 125 milionů dolarů v noci na dnešek informovala s odkazem na anonymní zdroje také agentura AP. Pomoc přichází v době, kdy ukrajinské síly pokračují v překvapivém vpádu na území Ruska, a to v Kurské oblasti. Ruské jednotky mezitím pomalu postupují na město Pokrovsk, což je klíčový dopravní uzel na východě Ukrajiny.

Zástupci amerického ministerstva obrany opakovaně uvedli, že Washington jedná s ukrajinskými představiteli ve snaze lépe porozumět tomu, jaké jsou dlouhodobé cíle kurské operace, zejména pak s ohledem na postup ruských sil v blízkosti Pokrovsku.

Spojené státy patří v současném konfliktu na Ukrajině mezi jedny z největších podporovatelů Kyjeva. Washington napadené zemi poskytl od února 2022 vojenské vybavení za desítky miliard dolarů. Podporu ale na přelomu loňského a letošního roku provázel výpadek kvůli stranickým sporům ve Washingtonu, což se odrazilo na postupu ruských vojáků na frontě i na práci ukrajinské protivzdušné obrany, která místy nezvládala odrážet neustálé ruské vzdušné údery a dronové nálety na města a infrastrukturu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harrisová na sjezdu představila svou vizi USA. Co o jejím soukromí řekli lidé z blízkého okolí?

Tagy: