Harrisová na sjezdu představila svou vizi USA. Co o jejím soukromí řekli lidé z blízkého okolí?

Kamala Harrisová je oficiálně prezidentskou kandidátkou Demokratické strany.

Kamala Harris představila svou vizi USA

Kamala Harrisová je oficiální kandidátkou na prezidentku Spojených států. V závěrečný den sjezdu Demokratické strany přijala kandidaturu a přednesla projev, na který všichni čekali. Podle komentátorů se jí vydařil, i když byl nebývale ostrý, pokud šlo o Donalda Trumpa. Reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha přímo na sjezdu od jejích známých, přátel i kolegů zjišťoval, jaká je v soukromí. Dozvěděl se, že velmi citlivá a empatická a že velmi ráda vaří i peče.

Kamala Harrisová uzavřela Demokratický nominační sjezd. Její první slova se netýkala politiky, ale rodiny. „Ráda bych začala poděkováním mému nejúžasnějšímu manželovi Dougovi,“ uvedla Harrisová. S tím totiž shodou okolností ten samý den slavila výročí svatby. „Veselé výročí, Dougie,“ řekla a smála se u toho svým typickým způsobem. Pak poděkovala prezidentu Bidenovi, který jí uvolnil cestu, aby mohla pronést nejdůležitější slova večera. „Přijímám vaši nominaci na prezidentku Spojených států amerických,“ oznámila Harrisová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Walz přijal viceprezidentskou nominaci. Harrisová zabojuje o vaši svobodu, řekl na sjezdu

Současná viceprezidentka dlouze popisovala svůj vzestup z chudé imigrantské rodiny až na vrchol. Snažila se být optimistická, pozitivní, ale věnovala se i ožehavým tématům imigrace a ekonomiky. Atmosférou sál připomínal rockový koncert. „Zdá se, že projev se jí povedl. Pro ni to byl test, ona není zvyklá pronášet takovéto projevy. Vypadala velmi uvolněně, jistá si v kramflecích,“ uvedl amerikanista Jakub Lepš.

I tentokrát před sjezdovou budovou neutuchaly protesty propalestinských demonstrantů. Harrisová chce příměří v Gaze, ale stvrdila svou podporu Izraeli. A také Evropě. „Jako prezidentka budu stát pevně za Ukrajinou a našimi spojenci v NATO,“ řekla.

Vymezila se naopak proti Íránu a Číně. A proti Donaldu Trumpovi, který se podle ní chce stát autokratem. „V mnoha směrech Donalda Trumpa nelze brát vážně. Ale následky dosazení Donalda Trumpa zpět do Bílého domu budou extrémně vážné,“ podotkla. Trump se určitě díval – už během projevu zasypal sociální sítě desítkami komentářů, ve kterých na své soupeřce nenechal nit suchou.

Harrisová zároveň představila svou vizi budoucnosti pro Spojené státy. Jaká ale vlastně je v osobním životě, co ji baví a co má ráda? Na to se ptal reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha přímo na sjezdu jejích známých, přátel i kolegů.

Cit, empatie i vášeň pro vaření

Prakticky každý z těch, kdo ji osobně zná, mluvil o její empatii. „Je skvělá kamarádka. Zábavná, chytrá a opravdu jsme se sblížili. Byla se mnou, když umřel můj nejlepší kamarád. Držela mě za ruku, když jsem brečel. Je dobrý člověk, zajímá se,“ uvedl kalifornský advokát Matthew J. Rothschild. „Její superschopností je, že opravdu vnímá lidi a umí se vcítit do jejich starostí a strastí, ale i do jejich tužeb a snů,“ podotkla Ashley Erienneová, bývalá mluvčí Kamaly Harrisové. „Ke všem je upřímná, každého vyslechne a naslouchá,“ dodala sociální pracovnice v Los Angeles Michele Reedová.

Při jejím politickém vytížení možná někoho překvapí, že údajně ráda vaří a peče. „Jednou jsme spolu letěli Air Force One a ona nám upekla muffiny a přinesla je do letadla. Někdy zajde do kuchyně ve své rezidenci viceprezidentky, aby si sama uvařila, protože to potřebuje a myslím, že si tak pokaždé úžasně odfrkne. Je jako my ostatní. Ráda vaří a baví ji to,“ líčila členka americké Sněmovny reprezentantů Nanette Díaz Barraganová.

Mnohé prý také povzbuzovala k ambiciózní kariéře. „Opravdu mě inspirovala, abych se vůbec zapojila do veřejného života. Kandidovala jsem, protože mi to řekla. Řekla, že to mám zkusit,“ uvedla starostka San Francisca London Breedová. A co kandidátka na prezidentku opravdu nemusí? „Nesnáší hlupáky, jestli mi rozumíte. Takže bude zajímavé ji vidět při debatě s Trumpem tváří v tvář,“ dodala Erienneová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy: