Reakce na atentát: Trump vystoupil před příznivci opevněný neprůstřelným sklem

Americký exprezident a republikánský nominant Donald Trump znovu vystoupil před davem svých příznivců. Po nedávném atentátu v Pensylvánii však nyní v Severní Karolíně stál za neprůstřelným sklem. Informují o tom zámořská média. Není přitom ani zdaleka prvním americkým státníkem, který takovou formu ochrany využil.

Rozsáhlé skleněné opevnění, žádné publikum za řečníky a armáda ochránců. Tak vypadal poslední Trumpův mítink na půdě muzea letectví v Severní Karolíně. Poté, co republikánský exprezident přežil atentát v Pensylvánii, když ho do ucha zasáhl mladý Thomas Matthew Crooks, posléze zastřelený odstřelovačem, není opatrnosti nazbyt.

ČTĚTE TAKÉ: Prodej knih a štědrý plat. Harrisová je milionářka, její viceprezident je ale unikátně chudý

Bývalá hlava státu usilující o návrat do Bílého domu nenechala nic náhodě. Opevnění z neprůstřelného skla bylo jasně patrné a nezdálo se, že by potenciální střelec mohl najít úhel, ze kterého na Trumpa vystřelit.

Trump za sebou navíc tentokrát neměl pódium s příznivci, jako tomu bylo mnohokrát v minulosti. Na jejich místech byli pouze bodyguardi či jeho nejvěrnější podporovatelé z řad politiků a členů jeho týmu.

Republikánský exprezident ale není ani zdaleka prvním, kdo využil ochranu v podobě neprůstřelného skla. Když v roce 1987 měl tehdejší americký prezident Ronald Reagan svůj slavný projev v Berlíně, ve kterém na sovětského vládce Michaila Gorbačova naléhal, aby zbořil Berlínskou zeď, učinil tak právě za neprůstřelným sklem.

Za ním během svých inauguračních projevů stáli i třeba demokratičtí exprezidenti Bill Clinton či Barack Obama. Prvně jmenovaný navíc za ochranným sklem stál nejen během projevu, ale po celý inaugurační akt, informoval prodejce neprůstřelného skla Riot Glass.

Řada úspěšných atentátů

Američtí prezidenti navíc v moderních dobách pravidelně využívají pancéřované vozy k přesunu. Smutným mementem, že opomenout takovou věc se může těžce nevyplatit, je atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho v Dallasu v roce 1963. Toho při jízdě v autě s otevřenou kapotou zastřelil atentátník Lee Harvey Oswald.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Walz přijal viceprezidentskou nominaci. Harrisová zabojuje o vaši svobodu, řekl na sjezdu

Celá řada dalších amerických prezidentů či kandidátů na nejvyšší funkci v USA se stala terčem atentátů. Mimo JFK střelbu nepřežil ani jeho mladší bratr Bobby Kennedy, který v roce 1968 měl rozjetou prezidentskou kampaň. Smrti unikl třeba zmiňovaný Reagan, kterého atentátník minul, nebo třeba Theodore Roosevelt. Ten byl dokonce zasažen kulkou, ale trval na tom, že dokončí svůj projev před příznivci.

Atentát naopak nepřežili prezident Abraham Lincoln a potažmo ani James Garfield a William McKinley. Prvně jmenovaný podlehl střelbě okamžitě. Zbylí dva prezidenti zemřeli nějaký čas poté na následky špatné zdravotní péče.

Tagy: