Prodej knih a štědrý plat. Harrisová je milionářka, její viceprezident je ale unikátně chudý

Letošní americké volby budou už tradičně soubojem boháčů – republikán Donald Trump je miliardář, Harrisová je sice chudší, ale stále to stačí na titul milionářky. Miliony roztáčí také Trumpův kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. To nominant demokratů Tim Walz je na svou pozici až mimořádně chudý, uvedl list The New York Times.

O srdce chudých i movitých voličů se budou v listopadových volbách v USA přetahovat dva boháči. Přestože Donald Trump v poslední době hodně utrácel za soudní výlohy, stále patří mezi 800 nejbohatších lidí světa. Disponuje majetkem o hodnotě 4,4 miliard dolarů (100 miliard korun). Trumpova rodina podniká primárně v realitách a médiích, vyplývá to z časopisu Forbes.

ČTĚTE TAKÉ: Biden zneužíval pravomoci, volají republikáni po ústavní žalobě. Scházejí důkazy, píší média

Ani Harrisová ale není žádný žebrák, ačkoli se s Trumpem na poli financí nemůže měřit. Jako viceprezidentka dostává podle časopisu Time plat 218 tisíc dolarů ročně (pět milionů korun). Jen o něco méně si Harrisová vydělávala jako prokurátorka v Kalifornii.

K tomu vlastní se svým manželem Douglasem Emhoffem na západě USA dům v hodnotě 4,4 milionu dolarů (100 milionů korun). Harrisová má také příjmy ze svých knih, na kterých vydělala v přepočtu přes 11 milionů korun.

Celkové jmění demokratické kandidátky na prezidentku se tak odhaduje na osm milionů dolarů (180 milionů korun).

Jmění kandidátů jako den a noc

Finance jsou velkým tématem také v souvislosti s kandidáty na viceprezidenta. Trumpův kolega J. D. Vance je totiž také dolarový multimilionář, ještě o něco bohatší než Harrisová. Také on zbohatl na prodeji knih, mimoto má ale miliony v nejrůznějších investicích.

Celkové jmění J. D. Vance se odhaduje asi na deset milionů dolarů (227 milionů korun). Podobně je na tom mimochodem prezident USA Joe Biden.

O to větším úkazem je demokratický kandidát na prezidenta Tim Walz, píše The New York Times. Guvernér státu Minnesota je totiž jedním z nejchudších lidí v historii, kteří se ucházeli o post viceprezidenta Spojených států.

Walz je ve financích a investicích velmi konzervativní. To znamená, že nemá žádné akcie, dluhopisy a napřímo dokonce nevlastní ani žádnou nemovitost. Web Fortune upozornil, že majetek Walze má nižší hodnotu než majetek průměrného Američana.

Web ABC News uvedl, že si Walz každý rok vydělá prakticky stejně. Něco kolem 130 tisíc dolarů (tři miliony korun). Pobírá plat guvernéra, dříve pracoval jako učitel a sloužil v armádě.

Celkové jmění demokrata Walze a jeho ženy Gwen se odhaduje na méně než jeden milion dolarů, zhruba 800 tisíc dolarů (18 milionů korun). To by na luxusní byt na Praze 1 vystačilo jen stěží.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Analýza Muskova rozhovoru s Trumpem. Exprezident šířil lži, s miliardářem se chválili

Tagy: