Bidenova nečekaná návštěva Ukrajiny. Setkal se se Zelenským, jednali o další pomoci USA

Joe Biden nečekaně navštívil Ukrajinu. Americký prezident v Kyjevě jednal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským především o dodávkách zbraní dlouhého doletu. Šéf Bílého domu uvedl, že Spojené státy pošlou Ukrajině nový balík vojenské pomoci v celkové hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun). Po zhruba pěti hodinách Biden z Kyjeva odjel.

Bidenovu návštěvu Kyjeva potvrdily krátce po jedenácté dopoledne ukrajinské deníky v čele například s Kyiv Post. Ten navíc zveřejnil i fotografii, jak se americký prezident prochází se svým ukrajinským protějškem Zelenským ulicemi hlavního města v doprovodu vojáků a fotografů.

ČTĚTE TAKÉ: Děti i staří bez vody a tepla. Na Donbasu je to šílené, popsali reportérovi čeští dobrovolníci

Biden měl během setkání se Zelenským jednat o zbraních dlouhého doletu. Kromě toho měl ukrajinskému prezidentovi přislíbit nový balík vojenské pomoci za půl miliardy dolarů. USA jsou v tomto ohledu pro Kyjev nejdůležitějším spojencem.

Krátce před tím se na sociálních sítích objevilo video, na kterém novináři a početná skupina pravděpodobně bodyguardů doprovází bělovlasého muže ve slunečných brýlích centrem Kyjeva.

Biden a Zelenskyj měli později tiskovou konferenci, kde americký prezident ujistil svůj ukrajinský protějšek o stálé podpoře USA. Kyjev by měl dostat nový balík pomoci v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 milionů korun).

Americký prezident se rovněž opřel do Ruska. „Ruským cílem bylo vymazat Ukrajinu z mapy světa. Putinova dobývačná válka však selhává. Ruská armáda přišla o polovinu území, které dříve okupovala. Desítky tisíc ruských vojáků utíkají, a to mluvím pouze o vojácích,“ poznamenal Biden. Ten v Kyjevě strávil zhruba pět hodin a brzy odpoledne z města odjel.

Indiciemi byly i krok ministra a manévry v ulicích

Již od rána bylo jisté, že do Kyjeva skutečně dorazí významná zahraniční návštěva. Novinářům to potvrdil náměstek ministerstva zahraničí Andrij Melnyk. Ten odmítl sdělit, který státník do válkou zmítané Ukrajiny dorazí. „Je pro nás důležité, že v čase ročního výročí této nebývalé agrese pocítíme a uvidíme nejen verbální podporu a solidaritu, ale také ještě více pomoci, a dokonce přítomnost jednoho z našich nejdůležitějších spojenců v Kyjevě,“ zdůraznil Melnyk.

Vše nasvědčovalo tomu, že by do Kyjeva mohl dorazit právě prezident USA. Ten by měl během úterý oficiálně navštívit sousední Polsko, kde byl již loni krátce po ruské invazi na Ukrajinu. Agresi Moskvy tehdy ostře odsoudil a přislíbil Ukrajině potřebnou podporu i v podobě zbraní, které jsou pro Kyjev klíčové. Na sociálních sítích se objevilo několik videí, které zobrazují, že Ukrajinci zablokovali několik ulic v Kyjevě.

Další z indicií bylo také oznámení šéfa ukrajinské diplomacie Dmytra Kuleby, který zrušil svoji plánovanou cestu do Bruselu. Setkat se tam měl s jinými ministry zahraničí ze zemí Evropské unie. Kvůli Bidenově návštěvě Kyjeva však zřejmě tuto cestu neuskutečnil.

Biden zamířil na Ukrajinu poprvé od začátku války krátce před ročním výročím zahájení ruské invaze. Mezitím do Kyjeva zavítali ze zahraničí mnozí vrcholní politici. První návštěvou byla delegace v březnu loňského roku, kdy měsíc po začátku války do Kyjeva přijel český premiér Petr Fiala, polský předseda vlády Mateusz Morawiecki a dnes už bývalý šéf slovinské vlády Janez Janša.

Později na Ukrajinu dorazili například šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová, francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz nebo nyní již bývalý ministerský předseda Velké Británie Boris Johnson.

Tagy: