USA tlačí na propuštění Gershkoviche a dalších Američanů, řekl Biden. Pak vtipkoval o svém věku

Spojené státy usilovně pracují na propuštění novináře Evana Gershkoviche i dalších Američanů, kteří jsou nespravedlivě zadržováni v zahraničí. Na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě to řekl americký prezident Joe Biden.

„Svobodný tisk je pilíř, možná ten hlavní pilíř, svobodné společnosti, nikoliv její nepřítel,“ začal Biden v nezvykle vážném tónu proslov, který se jindy celý nese v odlehčeném duchu a bývá plný vtípků hlavy státu na adresu médií i sebe sama.

„Všichni, nejen já, jsme s vámi,“ pronesl pak k rodině Gershkoviche, kterého od konce března zadržuje Rusko. Je to první takový případ v rusko-amerických vztazích za téměř 40 let. Biden také ocenil odvahu jedenatřicetiletého novináře, kterému kvůli obvinění ze špionáže, které důrazně odmítá, hrozí až 20 let odnětí svobody.

ČTĚTE TAKÉ: Okamžitě opusťte Rusko, vyzývají USA své občany. Zadržení amerického novináře eskaluje napětí

„Pracujeme každý den na tom, abychom dosáhli jeho propuštění,“ ujistil osmdesátiletý prezident, kterého novináři několikrát ocenili potleskem. Zmínil i další Američany, kteří jsou podle Washingtonu nespravedlivě zadržováni v zahraničí, ať už je to novinář Austin Tice, který je od roku 2012 v Sýrii, nebo bývalý voják Paul Whelan, který je od konce roku 2018 vězněn v Rusku.

„Novinařina není zločin. Evana a Austina by měli okamžitě propustit spolu s každým dalším Američanem nespravedlivě zadržovaným v zahraničí,“ prohlásil Biden, podle něhož Američané nikdy neztrácejí naději. Jejím symbolem je podle něj i basketbalistka Brittney Grinerová, jejíhož propuštění z Ruska se od loňské večeře korespondentů podařilo dosáhnout.

Tón, v jakém se nesly první minuty, byl velmi odlišný od loňska, kdy Biden novináře přivítal slovy o tom, jak rád je, že tu může být „s jedinou skupinou Američanů, která má nižší podporu veřejnosti než já“. V další části svého projevu už se ale Biden vrátil k tradici a dělal si legraci ze svého věku, občasné neochoty odpovídat na otázky i z novinářů samotných.

Tagy:
večeře Sýrie Bílý dům Joe Biden Austin Paul Whelan USA Rusko Washington, D.C. Brittney Grinerová