Biden navštívil školu v Uvalde, kde útočník zastřelil 21 lidí. Zúčastnil se i mše

Americký prezident po návštěvě památníku zamířil na mši do místního kostela.

V čem selhali policisté?

Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill v neděli položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde v úterý 18letý útočník zabil 19 dětí a dvě učitelky. Informoval o tom The New York Times. Biden se zúčastnil i mše za oběti střelby. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že na žádost správy Uvalde prověří reakci policie na útok.

Před školou v Uvalde byl na památku obětí zřízen památník, ke kterému pozůstalí a další obyvatelé města položili květiny, hračky a fotografie zastřelených v životní velikosti, které byly pověšené na 21 bílých křížích. Biden s manželkou se zastavili u každé fotografie a dotkli se tváří obětí. Hovořili také se zástupci školy.

Americký prezident po návštěvě památníku zamířil na mši do místního kostela. Při jeho odchodu zhruba sto lidí shromážděných před kostelem skandovalo „Dělejte něco“. „Uděláme,“ odpověděl jim Biden podle agentury AP. Nebylo ale jasné, jaké konkrétní kroky hodlá Bidenova administrativa podniknout. AP také připomněla, že od prezidenta se po návštěvě Uvalde neočekávalo žádné oficiální prohlášení.

Potřebujeme už konečně změnu

„Chceme změnu. Chceme akci. Jde o něco, co se děje stále, pořád dokola. Masově se střílí. Objeví se to ve zprávách, lidé pláčou, a pak je to pryč. Nikoho to nezajímá. A pak se to stane znovu. A zase znovu,“ uvedla sestřenice jedné ze zastřelených učitelek Mckinzie Hinojosaová. „Kdybych měla Joeu Bidenovi něco vzkázat, tak ať při návštěvě respektuje naši komunitu, což jsem si jistá, že udělá. My ale potřebujeme změnu,“ dodala.

Podle vyšetřovatelů si útočník Salvador Ramos po dovršení věku 18 let koupil dvě útočné pušky. Ve dnech a hodinách před masakrem psal dívce, kterou si vybral, aniž by ji znal, a naznačoval jí, co se chystá udělat. Než zamířil do školy, postřelil svou babičku. V učebně pak zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Policie později přiznala, že situaci špatně vyhodnotila a měla zasáhnout dříve. Téměř dvacet policistů stálo více než tři čtvrtě hodiny přede dveřmi učebny, v níž se střelec zamknul, a čekalo na příchod zásahové jednotky.

Policie za svůj pomalý zásah proti útočníkovi čelí silné kritice. Střelba v Uvalde je počtem obětí třetí nejhorší v USA za posledních 20 let.

Americké ministerstvo spravedlnosti dnes uvedlo, že reakci bezpečnostních složek na střelbu v Uvalde na žádost tamního starosty prověří. „Cílem přezkoumání je poskytnout nezávislou zprávu o činnosti a reakci bezpečnostních orgánů z toho dne,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Agentura AP také připomíná, že Bidenova návštěva Uvalde je za poslední týdny druhou podobnou cestou. Už 17. května prezident z Bílého domu odcestoval do Buffala ve státě New York, kde jiný útočník předminulý víkend v supermarketu zabil deset lidí.

Americký prezident měl před cestou zpět do Washingtonu v plánu ještě setkání s rodinami obětí i se záchranáři, kteří na základní školu po oznámení střelby dorazili jako první.

Mezi mrtvými dětmi byli nadějní sportovci i vtipálci. Svět zasáhly popisy obětí, které se rozhodli zveřejnit jejich pozůstalí příbuzní. Tady je jeden z nich: Jayce bydlel kousek od školy a často bral k sobě domů kamarády. Každé ráno připravoval svým prarodičům kávu. K šálku přidával lístek s nápisem: „Mám tě rád, dědo.“

Tagy: