Eliminace šéfa Hamásu dává šanci míru, říká Biden. Podle Fialy jde o dobrou zprávu

Šéf hnutí Hamás Jahjá Sinvár je po smrti, Izrael oznámil jeho eliminaci 17. 10. 2024.

Vůdce Hamásu Sinvár je po smrti, potvrdily testy DNA

Eliminací vůdce Hamásu Jahjá Sinvára se otevřela šance na mír v Pásmu Gazy bez radikálního hnutí u moci, reagoval na zprávu o smrti šéfa radikálů americký prezident Joe Biden. Zdůraznil také, že Hamás teď není schopen opakovat svůj útok na jižní Izrael z loňského října. Hlava Bílého domu chce jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o ukončení bojů a osvobození rukojmí. Na smrt Sinvára reagovali i další světoví politici. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) je zabití vůdce Hamásu dobrou zprávou, protože to byl člověk zodpovědný za řadu teroristických útoků. Řekl to novinářům v Bruselu po konci summitu Evropské unie.

Biden prohlásil, že vidí příležitost pro politické uspořádání v Pásmu Gazy, které bude přijatelné pro Izraelce i Palestince, a to bez Hamásu u moci. „Sinvár byl nepřekonatelnou překážkou pro dosažení všech těchto cílů. Tato překážka už neexistuje. Ale před námi zůstává ještě hodně práce,“ uvedl americký prezident.

K TÉMATU: Izrael udeřil na syrský přístav. USA bombardovaly rebely v Jemenu

Viceprezidentka a demokratická kandidátka pro listopadové volby Kamala Harrisová prohlásila, že byla vykonána spravedlnost. Sinvárova smrt dává podle ní šanci na ukončení konfliktu, který přináší utrpení. „Rukojmí Hamásu musí být nyní propuštěni,“ dodala.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle prohlášení svého úřadu debatoval o situaci po Sinvárově smrti a možných dalších jednáních o příměří v Gaze se svými protějšky z Kataru a Saúdské Arábie, uvedla agentura Reuters. Katar s Egyptem a USA se dlouhodobě snaží zprostředkovat dohodu o klidu zbraní a propuštění rukojmích, zatím se to však nedaří.

„Při mnoha příležitostech v posledních měsících mařil šéf Hamásu snahu Spojených států a jejich partnerů dovést tuto válku ke konci prostřednictvím dohody, která by vrátila rukojmí k jejich rodinám a ulevila utrpení palestinského lidu,“ uvedl později Blinken v prohlášení.

Jeho ministerstvo podle agentury Reuters vyjádřilo naději, že ať bude novým lídrem Hamásu kdokoli, bude k jednáním přistupovat odlišně než Sinvár. Vyjednávání několik minulých týdnů neprobíhala a Washington do nich nyní hodlá jít s novou snahou, doplnil úřad.

„Vůdce Hamásu byl brutální vrah a terorista,“ reagovala na zprávu německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, podle níž nyní organizace musí složit zbraně. Podle ministryně chtěl Sinvár zničit Izrael a jeho lid. Jako strůjce loňského teroru „přinesl smrt tisícům lidí a nezměrné utrpení celému regionu“.

Na zosnování říjnového masakru ze strany Sinvára upozornil i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Dnes v emocích myslím na oběti, včetně 48 našich krajanů, a na jejich blízké. Francie požaduje propuštění všech rukojmích, které Hamás stále zadržuje,“ uvedl.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Noël Barrot podle agentury Reuters vyjádřil přesvědčení, že Hamásu byla uštědřena smrtelná rána. Sinvár podle něj byl překážkou míru, izraelskou bezpečnost ale zajistí jen diplomacie. Italský šéf diplomacie Antonio Tajani pak vyjádřil naději, že smrt šéfa Hamásu povede k příměří v Gaze.

Zabití šéfa teroristického uskupení vítají izraelští politici z vládního tábora i opozice. Bývalý premiér Benny Ganc, který byl na počátku války s Hamásem i členem válečného kabinetu, uvedl, že zabití Sinvára je důležitým výsledkem, kterým ale válka nekončí. Izrael podle něj musí využít této šance a osvobodit rukojmí společně se svržením vlády Hamásu v oblasti.

Mikulecký: Je to vykonání spravedlnosti

Ministr zahraničí Jan Lipavský na sociální síti X napsal, že právě Sinvár měl hlavní zodpovědnost za zrůdnosti provedené teroristy loni 7. října v Izraeli. „Doufám, že pozůstalí těch, které má na svědomí, budou usínat s nadějí, že svět je bezpečnější,“ uvedl šéf české diplomacie a opětovně zdůraznil, že „Česko podporuje právo Izraele na sebeobranu a vyzývá k propuštění rukojmích držených Hamásem".

Smrt vůdce Hamásu však podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého nepovede k zásadnímu zlomu v konfliktu. „Pro celou řadu lidí – mezi nimi i mnoha Palestinců – jde konečně o vykonání spravedlnosti. Sinvár nebyl bojovník za svobodu, ale psychopat, který se vyžíval ve vraždění,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zdůraznil, že je těžké určit, zda má Sinvár na svědomí více mrtvých Izraelců nebo Palestinců. „Nahradit by ho v čele Hamásu mohl chtít jeho bratr Mohamed. I v době, kdy na území Pásma Gazy nebyli Izraelci, vedení v čele se Sinvárem osobně likvidovalo i domnělé kolaboranty s Izraelem,“ poznamenal analytik.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: USA posílají Izraeli unikátní raketový systém, mají jich jen sedm. Co všechno dokáže THAAD?

Tagy: