Putin je schopný všeho. Na Ukrajině se to může každou chvíli zvrtnout, bojí se Biden

Joe Biden, prezident USA

Reportáž CNN na Ukrajině přerušila střelba (zdroj: CNN)

Americké ministerstvo zahraničí v pátek překvapilo výzvou, aby američtí občané co nejrychleji opustili Ukrajinu. Příkaz zjevně vydal prezident Joe Biden, podle kterého se může situace na východě Evropy „každou chvíli zvrtnout“. V rozhovoru pro televizi NBC Biden promluvil i o terorismu a naznačil, v jakém případě může začít další světová válka.

„Američtí občané musí okamžitě opustit Ukrajinu,“ apeloval Biden v rozhovoru pro NBC. „To není, jako když se vypořádáváme s teroristickou organizací. Tady se měříme s jednou z největších armád na světě. Je to dočista jiná situace a věci se mohou každou chvíli pořádně zvrtnout,“ dodal americký prezident.

Na otázku, zda Spojené státy vyšlou na Ukrajinu vojáky, aby pomohli s evakuací, prezident reagoval odmítavě. „Nemohu to udělat. Když na sebe Američané a Rusové začnou střílet, tak to znamená světovou válku,“ řekl Biden. „Žijeme v docela jiném světě, než jaký jsme kdy znali,“ doplnil.

Invaze do dvou dnů?

Americké úřady ve čtvrtek varovaly, že USA nebudou v případě ruského útoku schopné evakuovat americké občany z Ukrajiny. Konzulární služby v takovém případě postihne výpadek.

USA patří spolu s Velkou Británii mezi státy, které o riziku ruské agrese mluví vůbec nejčastěji, ačkoli je situace na východě Ukrajiny v současnosti spíše na bodu mrazu.

Podle americké armády ale hrozí ruský plošný útok, který by zachvátil Kyjev, do 48 hodin. Podle Bidena ruský prezident Vladimir Putin ví, že si konflikt s Američany nemůže dovolit. „Jinak je ale Putin schopný všeho,“ míní americký prezident.

Tagy: