Biden v Kyjevě: Putin se hrubě přepočítal. Ruská ekonomika se potápí, lidé prchají ze země

Ruský prezident Vladimir Putin si myslel, že svojí invazí vymaže Ukrajinu z mapy, ale hrubě se přepočítal. Při své nečekané návštěvě Kyjeva to na tiskové konferenci prohlásil prezident USA Joe Biden. Dále poznamenal, že Putinova dobyvačná válka selhává, ruská ekonomika krachuje a mnozí Rusové v důsledku války i sankcí opouštějí zemi. Biden strávil v Kyjevě zhruba pět hodin, poté z města odjel. Čeká jej předem avizovaný pobyt v Polsku.

Biden v Kyjevě připomněl, že Kreml si původně představoval velmi rychlé dobytí Kyjeva do pouhých tří dnů od zahájení invaze 24. února loňského roku a následnou kapitulaci Ukrajiny. V tom se však Rusové přepočítali.

„Ruským cílem bylo vymazat Ukrajinu z mapy světa. Putinova dobývačná válka však selhává. Ruská armáda přišla o polovinu území, které dříve okupovala. Desítky tisíc ruských vojáků utíkají, a to mluvím pouze o vojácích,“ poznamenal americký prezident během tiskové konference se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Zmínil i další problémy, které trápí Rusko kvůli válce. „Stovky tisíc lidí opouštějí Rusko, protože v té zemi nevidí budoucnost. Ruská ekonomika se nachází pod vodou,“ pokračoval Biden. Vladimir Putin si podle něj myslel, že „Ukrajina je slabá a Západ rozdělen“, ale pletl se.

Ruskou invazi na Ukrajinu Biden označil za největší válku v Evropě za posledních téměř 80 let, tedy od 2. světové války. „Taková agrese, pokud se jí nepostavíme, může být hrozbou pro nás všechny,“ zdůraznil americký prezident v Kyjevě.

Šéf Bílého domu na tiskové konferenci také sečetl veškerou pomoc Západu, která směřovala na Ukrajinu pro boj s ruským agresorem. Šlo podle něj o více než 700 tanků, tisíce obrněných vozidel, tisíc dělostřeleckých systémů a dva miliony kusů munice pro artilerii i protiraketové systémy.

Zelenskému navíc přislíbil nový balík vojenské pomoci ze strany USA, jehož cena by měla dosáhnout až 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun). Podle něj má jít například o rakety do systému HIMARS a radary pro zachycení ruských úderů. Dvojice politiků spolu navíc měla jednat i o raketách dlouhého doletu. Biden médiím také sdělil, že USA připraví nové sankce proti jedincům a firmám, které „pomáhají ruské válečné mašinérii“.

Zelenskyj chce válečný tribunál a ruské reparace

Ukrajinský prezident pro změnu děkoval Bidenovi za jeho podporu a také přednesl několik věcí, které by si do budoucna přál. Konkrétně jmenoval tribunál pro souzení ruských válečných zločinů, prostředky na poválečnou podporu Ukrajiny a zmínil také požadavek na finanční reparace ze strany Ruska. „Ukrajina je vám velice vděčná, a to nejen vám, pane prezidente, ale všem americkým občanům, kteří si cení svobody a demokracie,“ řekl Zelenskyj.

Biden do Kyjeva dorazil, aniž by to dopředu avizoval médiím, v pondělí dopoledne. O jeho možné návštěvě se však již předtím hojně spekulovalo, neboť oznámil cestu do sousedního Polska, k níž mělo dojít v úterý.

Že svou cestu rozšíří, naznačoval mimo jiné fakt, že ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba například kvůli Bidenovi zrušil svoji plánovanou cestu do Bruselu, kde měl jednat se svými protějšky ze zemí Evropské unie. Přímo v centru Kyjeva pak během pondělní probíhaly rozsáhlé dopravní manévry, které zablokovaly hlavní tahy ve městě.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Joe Biden tisková konference USA Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu HIMARS