Biden zamíří do Izraele. USA chtějí vědět, jaké scénáře pro Pásmo Gazy jsou ve hře

Americký prezident Joe Biden vystoupil před Valným shromážděním OSN (19. 9. 2023).

Izrael se připravuje na válku

Americký prezident Joe Biden ve středu navštíví Izrael, kterému vyjádří solidaritu. Podle agentury Reuters to po jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem uvedl šéf americké diplomacie Antony Blinken. S Netanjahuem se sejde i Biden. Během své návštěvy dá najevo, že Izrael má právo bránit své občany před radikálním palestinským hnutím Hamás, sdělil také Blinken.

Biden dá během své návštěvy Izraele jasně najevo, že „Izrael má právo a povinnost bránit svůj lid před Hamásem a dalšími teroristy a zabránit budoucím útokům“, sdělil Blinken. Podle mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho také americký prezident hodlá od izraelských představitelů získat informace o izraelské strategii ohledně „tempa vojenských operací“.

ČTĚTE DÁL: Osmkrát rozlehlejší než pražské metro. Tunely v Gaze ukrývají pašeráky i špičky Hamásu

Administrativa amerického prezidenta v posledních dnech podle Times of Israel soukromě naléhala na Izrael, aby upřesnil svou strategii, co se stane, až dosáhne svržení vlády Hamásu v Gaze. Premiér Benjamin Netanjahu ale americkým protějškům oznámil, že dosud taková strategie není a více se soustředí na bezprostřední cíl odstavení Hamásu od moci v Gaze, řekl nejmenovaný americký úředník pro izraelský deník.

Už v neděli o Bidenově cestě do Izraele spekulovala izraelská média. Po návštěvě Izraele se Biden přemístí do Jordánska, kde se setká s jordánským králem Abdalláhem II., egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím a předsedou palestinské samosprávy, sdělil mluvčí Bílého domu John Kirby.

Hnutí Hamás 7. října podniklo na Izrael rozsáhlé vzdušné i pozemní útoky, při nichž zemřelo nejméně 1 400 lidí, většinou civilistů. Zraněno bylo podle izraelského ministerstva zdravotnictví přes 4 000 Izraelců. Podle izraelských úřadů kromě toho Hamás unesl do Pásma Gazy, které ovládá, nejméně 199 lidí jako rukojmí. Izrael na útok Hamásu odpověděl mohutnými nálety na Pásmo Gazy. Při bombardování Gazy zemřelo podle úřadů Hamásu 2 808 lidí a dalších 10 850 utrpělo zranění.

Humanitární pomoc

USA a Izrael hodlají vypracovat plán, jak k civilistům v Pásmu Gazy dostat humanitární pomoc, aniž by z ní mělo prospěch radikální hnutí Hamás, které Gazu ovládá. Po jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem to podle agentury Reuters sdělil šéf americké diplomacie Antony Blinken. Humanitární pomoc pro civilisty v Gaze, sužované izraelskými nálety proti Hamásu, se zatím hromadí na egyptském Sinajském poloostrově, protože chybí dohoda ohledně toho, jak ji do Gazy doručit.

Blinken s Netanjahuem jednal devět hodin a jejich hovory se protáhly do brzkých úterních hodin, podotkl Reuters. Jejich setkání krátce narušil letecký poplach upozorňující na palestinskou raketovou palbu, při němž se oba státníci uchýlili do krytu. Blinken je na Blízkém východě už šestým dnem.

„Pokud se Hamás jakkoli pokusí zabránit, aby se humanitární pomoc dostala k civilistům, včetně toho, že ji zabere pro sebe, budeme první, kdo to odsoudí. A budeme pracovat na tom, aby se to už nestalo,“ sdělil Blinken novinářům po jednání.

Agentura Reuters mezitím informovala, že podle očitých svědků se nákladní automobily s humanitární pomocí na Sinajském poloostrově začaly přesouvat a míří směrem k Pásmu Gazy. Podle Reuters ale není jasné, zda se otevře hraniční přechod Rafáh na hranici Egypta a Pásma Gazy a zda bude automobilům umožněno do Gazy vjet.

Tagy: