Osmkrát rozlehlejší než pražské metro. Tunely v Gaze ukrývají pašeráky i špičky Hamásu

Hamás v tunelech pod Gazou

Pod hustě obydleným Pásmem Gazy se nachází obrovská a spletitá síť tunelů, kterou využívají teroristé z Hamásu k pašování zboží, plánování operací a útokům na Izrael. Podle americké CNN se odhaduje, že takzvané „Gaza metro“ měří zhruba 500 kilometrů – údajně je tak delší než metro v Londýně a téměř osmkrát větší než pražské metro.

Pokud chce izraelská armáda opravdu eliminovat celé teroristické hnutí Hamás, bude to mít nesmírně obtížné. Vpadnout do Pásma Gazy je totiž jen začátek. Pod hustě obydlenou oblastí se nachází ještě jeden, skrytý svět. Podzemní síť tunelů, která je podle dostupných informací mimořádně rozlehlá.

„O Pásmu Gazy přemýšlíme tak, že je tam jedna povrchová vrstva pro civilisty a druhá vrstva pro Hamás. Snažíme se dostat k té druhé vrstvě, kterou Hamás postavil,“ sdělil mluvčí izraelských vojenských složek IDF. Upozornil na to web BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Írán dodával Hamásu zbraně. Útok ale Teherán překvapil, soudí americké tajné služby

Ale i tunely pod Gazou mají dvě podoby. V podzemní síti, která je podle teroristického hnutí dlouhá až 500 kilometrů (pro srovnání – linky pražského metra měří celkem 65 kilometrů), existují v podstatě dva různé komplexy.

První druh tunelů je přímočařejší a ne tak sofistikovaný. Slouží k pašování zboží, ale hlavně k útokům na Izrael. Tunely procházejí pod ostře sledovanou hranicí a členové Hamásu tak v minulosti opakovaně Izraelce překvapili.

„Přeshraniční tunely bývají primitivní, to znamená, že nemají téměř žádné opevnění. Jsou vykopány pro jednorázový účel – napadení izraelského území,“ řekla pro BBC Daphné Richemondová-Baraková, odbornice na podzemní válku, která vyučuje na Reichmanově univerzitě v Izraeli.

Druhá síť tunelů pod Gazou už je něco docela jiného. Jde v podstatě o podzemní město. Tunely jsou vyšší, dá se v nich pohodlně strávit delší čas a jsou zpevněné betonem. Izrael v minulosti upozorňoval na to, že Hamás zneužívá ke stavbě tunelů beton, který byl určený na humanitární účely, uvedla CNN.

Sofistikovanější podzemní vrstva slouží teroristům k nepozorovanému pohybu zboží i osob. Ke skladování raket, zbraní munice. Velitelé Hamásu v podzemí plánují operace a hlavně se v něm skrývají před zrakem izraelských dronů.

„Tunely v Gaze jsou jiné, protože je Hamás pravidelně využívá. Pravděpodobně je v nich pohodlnější být delší dobu. Rozhodně jsou vybaveny pro delší a trvalou přítomnost. Ukrývají se v nich vůdci, mají v nich velitelská a řídicí centra, používají je pro dopravu a komunikační linky. Jsou vybaveny elektřinou, osvětlením a kolejnicemi. Můžete se tam více pohybovat a stát,“ vysvětlila Richemondová-Baraková.

Podle BBC je pravděpodobné, že Hamás tunely využil i při posledním útoku na Izrael, při kterém zemřelo asi 1 200 lidí. Armáda Jeruzaléma se teď chystá na vstup do Gazy.

Vzhledem k obrovskému mezinárodnímu napětí ale musí Izrael vyřešit, jak zničit Hamás, ale minimalizovat ztráty na životech civilistů. Což bude vzhledem k podzemní síti teroristů dost možná neřešitelná rovnice.

Tagy: