Biden zapomněl, kdy zemřel jeho syn. Unikly třaskavé pikantnosti z prezidentova výslechu

Americký prezident Joe Biden během vyšetřování kauzy zadržování tajných dokumentů trpěl výpadky paměti. Nevzpomněl si, kdy přesně zemřel jeho syn, ani kdy vládl jeho předchůdce Donald Trump. Vyplývá to z třaskavého přepisu výslechu, který vedl zvláštní vyšetřovatel Robert Hur, uvedl americký Forbes.

Krátce poté, co se tajné dokumenty našly ve vile Donalda Trumpa, provalilo se i provinění současného prezidenta Joea Bidena. Ten si zřejmě doma nechal citlivé dokumenty z dob, kdy sloužil jako viceprezident Baracka Obamy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden i Trump se znovu utkají o Bílý dům. Získali potřebný počet delegátů pro nominaci

Kauza se začala řešit už v roce 2022. Osmého října toho roku Biden předstoupil před zvláštního vyšetřovatele Roberta Hura, který byl případem pověřen, aby přechovávání tajných dokumentů vysvětlil. Části přepisu tehdejšího výslechu se nyní dostaly do médií. Publikoval je například americký web Forbes nebo britský Daily Mail.

Přepis ukazuje, že Biden měl během výslechu trpět vážnými výpadky paměti. Prezident přitom dodnes tvrdí, že má paměť v pořádku a je způsobilý vykonávat funkci prezidenta.

Podle Hura si prezident při výslechu nedokázal vzpomenout na datum úmrtí svého syna, který podlehl nemoci 30. května 2015. „V jakém měsíci Beau zemřel? O bože, byl to 30. květen,“ měl říci Biden. Hur mu ale musel poradit přesný rok. „Bylo to v roce 2015?“ ptal se údajně prezident.

Biden ale takové pochybení odmítá. Ke spekulacím se vyjádřil na tiskové konferenci 8. února letošního roku. „Vím, že je ve zprávě věnována pozornost některým formulacím o mém vzpomínání na události. Je tam dokonce zmínka o tom, že si nepamatuji, kdy můj syn zemřel. Jak se to sakra opovažuje říct,“ rozčílil se Biden. „Nepotřebuji, aby mi někdo připomínal, kdy zemřel nebo jestli zemřel,“ dodal.

Podle přepisu ale s celou záležitostí ohledně Bidenova syna začal sám prezident, nikoli vyšetřovatel.

Biden prý tápal, kdy vládl Trump

Přepis Hurova výslechu ale ukazuje i na další nesrovnalosti. Biden měl například zapomenout i to, kdy sloužil jako viceprezident. A nevzpomněl si také údajně ani na to, kdy byl v úřadu jeho předchůdce Donald Trump.

„Bylo to v roce 2013, kdy jsem skončil ve funkci viceprezidenta?“ ptal se dle přepisu Biden. „V roce 2017,“ opravil ho právník.

Na otázky ohledně tajných dokumentů prezident odpovídal s tím, že nemá absolutní ponětí, jak se u něj objevily.

„FBI zná můj dům lépe než já,“ vtipkoval Biden, což naznačuje, že prezident možná nevnímal sezení jako výslech, ale spíše jako přátelské osvětlení celé kauzy.

Hur v souvislosti s vyšetřováním případu zadržování tajných dokumentů vystoupil v úterý před americkým Kongresem. Tam ale v kritice Bidenova duševního zdraví podle CNN ostrý nebyl. Když dostal otázku, jestli prezident prokazuje znaky senility, odpověděl negativně.

„Tento závěr se v mé zprávě neobjevil,“ odpověděl důrazně Hur.

Závěr celého vyšetřování Hura je takový, že Biden přechovával tajné dokumenty úmyslně. Stíhán ale nebude.

VIDEO: Biden i Trump znovu proti sobě

Tagy: