Biden zase perlil. Spletl si Ukrajinu s Íránem, viceprezidentka mu musela napovídat

Prezident USA Joe Biden, v pozadi Kamala Harrisova a Nancy Pelosiova

Joe Biden v projevu zaměnil Ukrajinu za Írán

Americký prezident Joe Biden spáchal během důležitého proslovu v Kongresu další řečnickou chybu. Chtěl mluvit o odvaze ukrajinského lidu, jenže místo toho mluvil o občanech Íránu. Viceprezidentka Kamala Harrisová, která stála při proslovu za ním, mu viditelně napovídala správný název státu.

„Stojíme při vás. I kdyby Vladimir Putin obklíčil Kyjev s tanky, nikdy si nepodrobí srdce a duše íránského lidu,“ řekl americký prezident Biden, když mluvil v Kongresu o válce na Ukrajině. A nebyl to ledajaký proslov. Byla to takzvaná Zpráva o stavu Unie, což je každoroční důležitá řeč, ve které má americký prezident před zákonodárci vytyčit vize do příštího roku. O nutnosti tohoto proslovu dokonce píše i americká ústava.

Jenže 79letý Biden řeč úplně nezvládl. V kontextu citlivé geopolitické situace zaměnil ukrajinský lid za ten íránský, čímž šokoval i svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Ta mu musela bleskurychle napovídat, že má raději říci „ukrajinský“.

Za rétorický přešlap lidé zpražili Bidena na sociálních sítích. Přidali se i někteří politici. Nebylo to poprvé, co americký prezident zaměnil dva rozdílné státy. Loni si během summitu G7 spletl Libyi se Sýrií.

Diskuse o duševním zdraví prezidenta Spojených států jsou v poslední době za Atlantikem velmi živé. Skupina republikánů dokonce Bidena požádala, aby absolvoval test mentálních schopností. S tímto nápadem souhlasí zhruba dvě třetiny obyvatel USA.

Zhruba polovina Američanů se navíc domnívá, že by Biden neměl zůstávat v úřadu prezidenta, jelikož jsou jeho rozlišovací schopnosti nedostatečné pro tak důležitou funkci. Vyplývá to z nedávných průzkumů.

Tagy: