Bidena čeká pekelný půlrok, shodli se experti. Nejdůležitější postavou superúterý je Haleyová

Politolog Jakub Lepš a historik Martin Kovář

360° (65)

Potenciál a role republikánky Nikki Haleyové jsou daleko větší, než jak to vypadá podle průzkumů, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS historik Martin Kovář. Politolog Jakub Lepš pak pohovořil o šancích současného prezidenta Joea Bidena v listopadových volbách: mimořádně důležitý pro něj prý bude výkon při čtvrtečním projevu před Kongresem. Kovář dodal, že úřadující hlavu státu čeká „pekelné období“.

„Joe Biden bude muset desítky minut přednášet ke členům Kongresu Spojených států i k národu zprávu o stavu unie. Uvidíme, jak se mu zadaří,“ uvedl politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Volby v USA? Haleyová by Bidena rozdrtila. Republikáni nelogicky milují Trumpa, tvrdí expert

Také Kovář očekává, že jeho čtvrteční řeč bude zásadní. „Pokud se dopustí nějakého výraznějšího lapsu, hrozně mu to uškodí. Nicméně jeho poradci ho na projev nepochybně nachystají, udělají mu dokonalou přípravu. Klíčové ale budou jeho výkony ve finále kampaně. Předpokládám, že následující měsíce až do začátku listopadu budou pro Bidena pekelné,“ sdělil v pořadu 360°.

Dodal také, že pro kandidátku republikánů je superúterý klíčové a představuje jeho nejdůležitější postavu. „Její potenciál a síla jsou daleko větší, než jak to vypadá podle průzkumů. Výsledek superúterý v následujících týdnech, možná dokonce měsících, do značné míry určí Trumpovu hru,“ uvažoval Kovář.

Trump podle něj ví, že když získá Nikki Haleyovou na svoji stranu, výrazně se zvýší jeho šance na znovuzvolení. Následně by se jí za udělení podpory mohl Trump odměnit jmenováním viceprezidentkou. To by prý mohlo být výhodné i pro ni, kdyby se rozhodla v roce 2028 o Bílý dům znovu usilovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Republikáni jsou Trumpovým kultem. Nikdo nemá šanci ho porazit, myslí si Klvaňa

Tagy: