Bilion dolarů v trapu. Kryptoměny letos otestují psychickou odolnost investorů

Digitální kryptoměna Bitcoin.

Podvody s kryptoměnami

Kdo investoval do bitcoinu na začátku loňského listopadu tisíc korun, drží v současné době jen pětistovku. Přesně o polovinu hodnoty přišla nejpopulárnější kryptoměna za dva a půl měsíce. Letošní rok má být pro investory do virtuálních mincí těžkou zkouškou odolnosti.

Od loňského listopadu, kdy kryptoměnové burzy zažívaly dosud nejlepší časy ve své historii, se z nich doslova vypařil více než bilion dolarů. Přibližně 60 procent této ztráty připadá na bitcoin, který sám ztratil asi polovinu své hodnoty. Ostatní kryptoměny v leckterých případech přišly o ještě více. Přesněji řečeno investoři, kteří se nechali zlákat vidinou relativně snadného a rychlého výdělku.

Bitcoin jen za poslední dva dny ztratil 20 procent. Ještě ve čtvrtek se obchodoval za více než 43 tisíc dolarů, nyní testuje hranici 35 tisíc. Tedy úroveň, na které se nacházel naposledy loni v červenci. Za současným propadem je očekávané zpřísňování měnové politiky americké centrální banky, ke které se dříve či později přidají i další významné světové instituce tohoto typu.

Trend se otočí, je to jen otázkou času

Znamená to, že na finančních trzích se bude nacházet méně přebytečné likvidity, a tak už investoři nebudou mít tolik volného „střeliva“, kterým by mohli živit poptávku po všech možných aktivech. Daleko více se bude hledět na fundamenty, tedy na skutečnou kvalitu té či oné investiční příležitosti. „Lidé si v tomto roce uvědomí, že být investorem je skutečně těžká práce,“ citovala agentura Bloomberg Mikea Novogratze, který patří mezi „celebrity“ mezi kryptoměnovými investory.

Kryptoměnoví fanoušci ale věří, že je jen otázkou času, kdy se trend zase otočí a hodnota jejich digitálních „miláčků“ začne růst. „Jakmile se to stane, vrátí se i velcí institucionální investoři. Oni vědí, že kryptoměny nikam nezmizí, takže jim nakonec nezbyde nic jiného, než do nich znovu nastoupit,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Matt Maley, stratég investiční společnosti Miller Tabak + Co.

Tagy: