Bitva tří primátorů: Bém s Krnáčovou se shodli, že má Hřib odejít. Ten odstoupit odmítl

Pavel Bém, Zdeněk Hřib a Adriana Krnáčová

360° - 15.10. v 22:26

Bylo by fér, kdyby Zdeněk Hřib (Piráti) rezignoval na post náměstka primátora Prahy pro dopravu, uvedla někdejší pražská primátorka Adriana Krnáčová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Stejný názor sdílel i bývalý primátor Pavel Bém. Oba to řekli v souvislosti s probíhajícím policejním vyšetřováním možného úplatkářství v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP). Hřib to odmítl s argumentem, že on policií stíhaný není.

Podle Krnáčové Hřib ve své pozici jako politik selhal a měl by vyvodit osobní zodpovědnost. „Chtěl jsi vymýtit z dopravního podniku korupci, což se ti nepovedlo. Je fér říct – dobře, nepovedlo se mi to, tak prostě odstupuji,“ řekla Krnáčová Hřibovi v přímém přenosu ze studia.

ČTĚTE DÁLE: Filip Neruda glosoval Čunkův zájem o vedení lidovců. Dosud jsi byl pouze synem, rýpl si senátor

„Já určitě odstupovat nebudu. Naopak si myslím, že by měli odstoupit ti, kteří brání opatřením pro zvýšení transparentnosti,“ nechal se slyšet Hřib. „Mě policie v kanceláři ani doma nenavštěvuje. Za šest let jsem neměl žádnou takovou zkušenost,“ zdůraznil bývalý primátor za Piráty.

Hřib by v probíhající kauze naopak uvítal rezignaci generálního ředitele podniku Petra Witowského. „Odejít by měli i lidé z dozorčí rady, kteří nejdříve usilovali o otevřená výběrová řízení, ale když o tom měli možnost hlasovat, tak to neudělali,“ uvedl politik.

Krnáčová současnou situaci porovnala s obdobím svého působení v pozici primátora hlavního města před deseti lety. „Mě by za tohle vynesli lidé lopatami. Tebe nechají novináři žít normálně,“ pronesla směrem k Hřibovi.

S Krnáčovou souhlasil i další z bývalých primátorů Pavel Bém, který poukázal na klíčovou roli dopravního podniku v hospodaření metropole. „Nechceme manažerskou destabilizaci dopravního podniku, ale je tu nějaká politická odpovědnost. Zdeňku Hřibovi se nedaří ty problémy řešit,“ konstatoval bývalý přední politik ODS. Hřib se podle něj zachoval alibisticky a schovává se před zodpovědností.

Policie v souvislosti s pondělním zásahem v sídle Dopravního podniku hlavního města Prahy obvinila 13 lidí. Stíhá je za trestné činy úplatkářství související s plněním veřejných zakázek. Vyšetřovatelé vyslýchali mimo jiné i generálního ředitele společnosti Petra Witowského. Ten však žádnému obvinění nečelí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti silnic nedobrovolně přispívají dopravnímu podniku. Liberec už nakoupil dva nové vozy

Tagy: