Policie zasahuje v pražském dopravním podniku kvůli úplatkářství. Hřib čeká rezignaci ředitele

Sídlo firmy Dopravní podnik Praha

Zásah NCOZ v DPP

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje v sídle Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Informoval o tom web Aktu.cz. Podle informací webu iDnes.cz se má zásah týkat smluv na IT. V souvislosti se zásahem policie zahájila stíhání 13 lidí. Obvinění souvisí s úplatkářstvím a veřejnými zakázkami. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to bez dalších podrobností uvedl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib očekává rezignaci ředitele DPP Witowského. Pokud to neudělá, navrhnu jeho odvolání, řekl Hřib.

Ze zasedání představenstva DPP byli odvedeni generální ředitel Petr Witowski, personální šéf Jiří Špička a další člen představenstva Marek Kopřiva.

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazené Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej pro web iDnes.cz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klepali u nás, že našli mrtvé dítě v kontejneru. Svědci v Ústí popsali detaily hrůzného nálezu

Podle informací zmíněného webu se zásah týká smluv na IT, a to o komplexní bezpečnostní systém metra. „Witowski, Špička a Kopřiva z představenstva byli odvedeni. Představenstvo není usnášeníschopné,“ citoval zmíněný web svůj zdroj.

Podle mluvčího pražského dopravního podniku Daniela Šabíka ale nejde o žádnou razii. „Potvrzujeme, že NCOZ provádí v DPP standardní úkony. Důvod neznáme. Vyšetřovatelům poskytujeme plnou součinnost,“ doplnil Šabík.

„Za mě je zcela zřetelné, že ředitel Witowski má rezignovat,“ řekl Hřib. Pokud tak Witowski neučiní, Hřib navrhne jeho odvolání na jednání dozorčí rady DPP, jejíž řádné zasedání je naplánováno za 15 dní.

Zakázky DPP řeší policie opakovaně. Z poslední doby je nejznámějším případem tzv. kauza Dozimetr, kterou dozoruje rovněž Borgula. Obžaloval v ní devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Praha podala v souvislosti s kauzou trestní oznámení, protože následné audity v DPP podle města ukazují, že některé zakázky byly předražené, firma nevýhodně vynakládala finanční prostředky a že v ní byla korupce.

V minulosti se k soudu dostal také případ údajně předražených jízdenek, v němž figuroval bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig. Justice ale všechny stíhané osvobodila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Honička v Pardubicích skončila nárazem. Zfetovaný muž bez řidičáku putoval rovnou do vězení

Tagy:
Dopravní podnik hl. m. Prahy Národní centrála proti organizovanému zločinu trestná činnost Vrchní státní zastupitelství v Praze okres Blansko trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva