Balšínek: Zásah v DPP? Další podivná policejní akce. Odpovědnost jde za Hřibem, říká Kulidakis

Komentátor Thomas Kulidakis a šéfredaktor Echo24 Dalibor Balšínek

Komentátoři o dění v DPP

Za dění v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP) nese politickou odpovědnost náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl komentátor Thomas Kulidakis. V DPP v pondělí zasahovala policie. Kriminalisté následně 13 lidí obvinili kvůli úplatkářství. Šéfredaktor webu Echo24 Dalibor Balšínek však kauzu považuje za irelevantní, dokud se neobjeví přesvědčivé důkazy.

„O tom, že je DPP semeniště korupce a jsou na to různá podezření, si štěbetají vrabci na střeše. Uvidíme, jak to dopadne v tomto případě,“ řekl Kulidakis ve vysílání CNN Prima NEWS. Zdůraznil však, že je nutné ctít presumpci neviny.

ČTĚTE TAKÉ: V bezpečnosti dopravy je Praha na chvostu Evropy. Ostuda a selhání, tvrdí zastupitel

Připomněl také, že se za poslední dobu jedná o několikátou kauzu spojenou s pražským dopravním podnikem. „Politická odpovědnost podle mě jde za bývalým primátorem a nynějším náměstkem pro dopravu a předsedou dozorčí komise DPP Zdeňkem Hřibem. Ten má na dění v dopravním podniku dozorovat,“ řekl komentátor.

„Buď dozorčí komise něco dozoruje a má o dění v DPP rovnou vědět, anebo nic nedozoruje, nic nevěděla, pak je nekompetentní,“ shrnul Kulidakis v pořadu 360°.

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala v dopravním podniku v pondělí. Následně obvinila 13 lidí. Stíhá je za úplatkářské a trestné činy související s plněním veřejných zakázek. Podle médií se kauza týká mimo jiné starší zakázky na bezpečnostní systém v metru.

Podle Balšínka je současné dění okolo DPP „další z podivných policejních akcí“. Také on připomněl minulé kauzy. „Mnoho z nich nebylo dotaženo do konce a ani si nevybavuji, ve kterých byl někdo pravomocně odsouzen. Když něco takového vidím, tak pociťuji skepsi,“ sdělil šéfredaktor Echo24.

„Pokud nebudou nějaké přesvědčivé důkazy, o kterých může rozhodnout jedině soud, tak to pro mě není nijak relevantní,“ dodal Balšínek.

Zakázky pražského dopravního podniku řeší policie opakovaně. Z poslední doby je nejznámějším případem tzv. kauza Dozimetr. V ní je obžalováno devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v DPP důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Praha podala v souvislosti s kauzou trestní oznámení, protože následné audity v DPP podle města ukazují, že některé zakázky byly předražené, firma nevýhodně vynakládala finanční prostředky a že v ní byla korupce.

V minulosti se k soudu dostal také případ údajně předražených jízdenek, v němž figuroval bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig. Justice ale všechny stíhané osvobodila.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lidé v náročných profesích se nedožijí důchodu. Výjimky jsou cesta do pekla, řekl Křeček

Tagy:
doprava Zdeněk Hřib CNN Prima NEWS korupce Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy Národní centrála proti organizovanému zločinu Dalibor Balšínek Thomas Kulidakis trestná činnost, právo a spravedlnost