Filip Neruda glosoval Čunkův zájem o vedení lidovců. Dosud jsi byl pouze synem, rýpl si senátor

Ožehavou diskuzi vyvolala reakce syna europoslankyně Danuše Nerudové (STAN) na oznámení senátora Jiřího Čunka, že se chystá kandidovat na post předsedy lidovců, kteří se podle něj odklonili od své konzervativní filozofie. „Neasi, KDU je až moc liberální, chce to přitvrdit,“ napsal na sociální síti Filip Neruda. Senátor v následné slovní přestřelce poukázal na jeho nízký věk a rýpl si, že zatím nedokázal nic než „být synem“. Později se do debaty zapojili také exministr financí Miroslav Kalousek, poslanec Patrik Nacher (ANO) nebo manžel europoslankyně, právník Robert Neruda.

Čunek své rozhodnutí ucházet se o post šéfa lidovců odůvodnil mimo jiné tím, že se strana odklonila od své konzervativní filozofie. „Neasi, KDU je až moc liberální, chce to přitvrdit,“ okomentoval příspěvek Filip Neruda.

ČTĚTE TAKÉ: Potřebujeme jasnou vizi, říká nový ministr Vlček. České hospodářství se podle něj vyčerpává

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Tvůj politologický rozbor si, chlapče, vezmu k srdci, až v životě dokážeš i něco jiného, než být synem,“ opáčil lidovecký senátor. Jenže rýpanec neušel exministrovi financí, který mu tvrzení vrátil s odkazem na bratra politika, římskokatolického kněze Josefa Čunka.

„‚Všichni jsme synové Boží‘, říkává páter Josef Čunek SI (označení pro jezuitský řád, pozn. red.), moudrý muž (v každé rodině jsou nějaké rozdíly) a laskavý jezuitský pastýř. Z tohoto hlediska nikdo z nás nedokázal být něčím víc, než synem,“ vrátil Kalousek tento argument senátorovi.

Už samotná skutečnost, že Čunek na komentář reagoval, podle poslankyně Barbory Urbanové (STAN) svědčí o tom, že Filip Neruda něco dokázal. „Asi to zas taková moucha není, orle,“ glosovala s odkazem na staré moudro, podle kterého „orel much nelapá“. Někteří komentující se podivili také nad tím, proč Čunek – i přes značný věkový rozdíl – Nerudovi tyká.

V souvislosti s tím vrátil míček ve výměně i Neruda: „Ani mě nepřekvapuje, že právě tento politik používá argumentaci věkem a oslovuje mě ‚chlapče‘.“ Předseda Motoristů sobě Petr Macinka si přisadil s tím, že místo toho mělo padnout označení „chlapečku“.

Později své názory syn europoslankyně shrnul celou věc v ironickém příspěvku: „Pokud ti není 50, tak se neopovažuj říkat svůj názor. Co jsi v životě dokázal? Ještě ti teče mléko po bradě, ty nulo!“

Do roztržky se přidal i Robert Neruda

O slovo ve sporu na sítích se přihlásil i manžel europoslankyně Nerudové Robert Neruda. Jeho komentář se nesl na podobné vlně sarkasmu: „S panem Čunkem diskutujte, až něco v životě dokážete, vy nuly.“

Naopak poslanec Nacher zkritizoval Roberta Nerudu za to, že musí „furt řešit někoho jiného“. „Jednou sněm ANO, jindy KDU. Možná v tom bude ten problém. Já si třeba nevšiml, že by Jiří Čunek řešil, kdo a proč kandiduje na předsedu ve STAN,“ napsal, což strhlo rychlou výměnu názorů, v níž se účastníci přetahovali o to, kdo může glosovat co.

Nacher se ale ozval i přímo na adresu Filipa Nerudy. „Ani mě nepřekvapuje, že se zlobí kvůli používání argumentace věkem. Přestože je mladý, už zřejmě zapomněl, že tak před časem argumentoval on sám,“ uvedl s připomínkou příspěvku, v němž Neruda junior podpořil Hnutí Generace se slovy, že mladí jsou v politice třeba.

VIDEO: Volby by vyhrálo ANO, uvádí nový průzkum. Do Sněmovny by se dostalo pět stran

„Pane poslanče, chápu, že si chcete rýpnout. Ale asi jste to úplně nepochopil – na rozdíl od pana senátora neshazuji názor jiné věkové skupiny. Pouze si myslím, že mladí by měli dostávat větší prostor,“ odpověděl Nacherovi. „Neboli argumentace věkem, nikoliv schopnostmi a dovednostmi,“ pokračoval zákonodárce. Filipa Nerudy se zastal i kandidát do Evropského parlamentu za Starosty Adam Trunečka.

K celé věci se ještě v úterý ráno vyjádřil na sítích i sám Čunek: „Pan Neruda použil ironický komentář. Já zareagoval ironickým komentářem. Nikdo nebyl zraněn, maximálně na egu,“ reagoval. Pro CNN Prima NEWS také uvedl, že záleží na tom, jaký postoj má mladý člověk. „Všem mladým politikům říkám, že jsem jejich zásadní nepřítel v tom ohledu, když jim je 20 let a chtějí rovnou do Sněmovny. Jenže politik řeší problémy společnosti, a to od narození až po smrt,“ sdělil.

„Jak může 25letý člověk rozhodovat o důchodcích nebo rodinách, když ji sám vůbec nemá a neprožil tu životní etapu? Vidíme upřímné oči, ale když schází zkušenost, jde jen o teoretickou politiku. Vše musí vycházet z osobní zkušenosti,“ tvrdí Čunek.

Jiřího Čunka v boji o křeslo předsedy lidovců podpořil mimo jiné i jeho kolega z horní komory Parlamentu Zdeněk Hraba, který rovněž obhájil mandát v zářijových senátních volbách. „Držím Ti palce,“ vzkázal mu. Při víkendovém sjezdu vyzve dosavadního šéfa KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku nebo ministra zemědělství Marka Výborného.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kalousek se tváří jako tajemný hrad v Karpatech, řekl Jelínek. Popsal budoucnost nové strany

Tagy: