Podvodníci zneužívají strachu z energetické krize. Láká je i Black Friday

Podvodné SMS

Black Friday láká podvodníky

Černý pátek a jeho slevy lákají nejen kupující, ale i podvodníky. Posílají zprávy, které mají jeden jediný úkol, a to vyluxovat bankovní konto. Někdy se skrývají i pod jménem některé ze státních institucí.

„Překvapilo mě, že mi přišla SMS, ve které bylo napsáno, že ,vám dáme dávku z ministerstva práce a sociálních věcí‘. Tak jsem se podívala na ten odkaz, ten vypadal hodně důvěryhodně,“ popsala příchozí SMS paní Jitka. Web, na který odkaz ve zprávě vedl, vypadal v podstatě stejně jako stránka ministerstva práce a sociálních věcí. Paní Jitka sem měla zadat své iniciály a nejen to. „Byly tam i přihlašovací údaje k mému účtu.“

Do vyplňování informací se nepustila a udělala dobře. Ne každého požadavek těchto údajů ale odradí. „Bohužel někteří klienti, registrujeme jednotky až desítky klientů v posledním měsíci, si neuvědomí, že nikdy nemají zadávat přihlašovací údaje do internetového bankovnictví na link, který jim přijde po SMS. Když už tak učiní, tak si neuvědomí, že nepotvrzují příchozí platbu na svůj účet, ale odchozí platbu,“ řekl Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Jediný, kdo nakonec takovou dávku dostane, jsou právě podvodníci, a to dávku přímo z vašeho účtu. „Ta hlavní naše adresa je www.mpsv.cz nejsou tam žádné další řekněme doplnění. Žádná další písmena navíc. Nikdy nemáme komunikaci s občanem nastavenou tak, že by šla přes SMS. Prosím občany, aby opravdu na toto nereagovali,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pozor během Black Friday

„Útočníci zneužívají emocí lidí. Nyní je to strach z energetické krize. Vydávají se za státní instituce a tváří se, že jim dají nějaký příspěvek,“ popsala Alena Mixová, konzultantka kybernetické bezpečnosti. „Nikde žádné osobní údaje bych nedávala, ani jméno, nic,“ reagovala v anketě CNN Prima NEWS jedna z dotázaných. „Když už bych to prokliknul, tak bych určitě nezadával žádné údaje,“ souhlasil další z respondentů.

Nová vlna podvodných zpráv by nás, stejně jako loni, mohla potkat už během víkendu po Black Friday. Falešné zprávy mohou zapadnout do záplavy zpráv o zabalení, odeslání a přepravě objednaného zboží s žádostí o vyplnění vašich údajů. „E-shop po vás chce ty základní údaje ihned při vytvoření objednávky. To znamená jméno, telefonní číslo, adresu a nebo platební údaje. Není to tak, že dva dny po objednání zboží po vás bude chtít platební údaje. To už je potřeba být obezřetný,“ varovala Mixová.

Tagy: