Blatný chce Prymulu do týmu. Jeho nesouhlas s rozvolňováním ministra překvapil

Jan Blatný, Roman Prymula a Andrej Babiš

PARTIE Terezie Tománkové 22.11.2020

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nabídl exministrovi Romanu Prymulovi, aby pracoval jako expert na ministerstvu. Blatný to uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Prymula sám ale nabídku zřejmě nevyužije a zůstane nezávislým expertem. Jedním z důvodů je i to, že zcela nesouhlasí se systémem rozvolňování. To Blatného překvapuje, protože právě Prymula byl jedním z tvůrců systému.

„Panu profesorovi jsem nabídl možnost pracovat jako expert na ministerstvu zdravotnictví. Je to skvělý odborník a jeho názoru si vážím. Nevidím mezi námi nějaký problém,“ řekl Blatný v nedělní Partii s tím, že jeho služby rád využil v oblasti vakcín a zahraničních vztahů.

Sám Prymula ale již dříve uvedl, že se do řízení epidemie na ministerstvu více zapojit odmítá a stát se členem jednoho z expertních týmů na resortu nechce. V rozhovoru pro Reflex řekl, že například nesouhlasí s rychlostí rozvolňování a odklonem od pravidel, která nastavil.

To, že by Česko mělo už na konci listopadu přejít do třetího stupně systému PES, považuje za rizikové a rychlé a může podle něj opět dojít k výraznějšímu růstu epidemie už právě v prosinci.

Prymula mě překvapil

Blatného ale taková slova překvapují, protože právě Prymula u zrodu rozvolňovacího systému stál. „I pan profesor Prymula u tabulky byl a trochu mě překvapila některá jeho stanoviska. Myslím, že jsme neudělali nic jiného, než to, na čem jsme se domluvili. Nemyslím si, že by ale zásadně změnil názor. U tvorby tabulky jsme si vše vyříkali a došli jsme ke konsensu, i když se můžeme v některým názorech odlišovat,“ reagoval v Partii Blatný.

Roman Prymula na resortu skončil v říjnu poté, co se objevily jeho fotografie společně se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem, kteří spolu byli v uzavřené restauraci na Vyšehradě a následně na ulici venku neměli nasazené roušky. Prymula tak porušil vlastní nařízení a premiér Andrej Babiš rozhodl o jeho konci ve funkci. Sám teď podle svých slov zůstává poradním externím expertem.

Tagy: