Prymula, Kalousek, Klaus, Jurečka. Kteří další politici nedodrželi vládní nařízení?

Hříšníci

Porušování pravidel

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka si na státní svátek v úterý večer vypil pivo na patníku ulice, šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) zase vyrazil s přáteli na túru. Nejen tito politici se ale neřídí opatřeními vlády v boji s pandemií koronaviru. Dříve vyrazili do restaurace například i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula či šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Bývalý prezident Václav Klaus zase nenosí roušku, za což mu hrozí podle zákona pokuta až tři miliony. A několik sporných situací řešil i premiér Andrej Babiš.

Marian Jurečka v úterý večer zveřejnil na Twitteru fotku, jak na ulici drží v ruce pivo. Přiznal, že si ho vypil na patníku, přestože je pití alkoholu na veřejnosti zakázáno v rámci protiepidemických opatření. Příspěvek později smazal, na sociálních sítích se k němu ve středu ale přihlásil a omluvil se s tím, že si u výdejního okénka objednal jídlo s sebou a než mu ho připravili, pivo vypil. Neuvědomil si prý, že tím porušuje vládní nařízení.

„Šel jsem večer z města na byt a u výdejního okénka kousek od svého bytu jsem si objednal jídlo s sebou a u toho pivo, které tam bylo k dispozici na čepu. Než mi jídlo bylo připraveno a zabaleno, tak jsem si sedl na patník a pivo žahnul. Neuvědomil jsem si, že jsem tímto porušil nařízení vlády, kdybych si toho byl vědom, pivo si nedávám, ani se s ním nefotím pro sociální sítě,“ omluvil se Jurečka. Dodal, že tuto informaci z vlastního podnětu postupuje orgánům k prošetření a potrestání. „Mrzí mě to, udělal jsem chybu,“ dodává.

Vondráček vyrazil na túru

Nejen Jurečka ale na státní svátek porušil opatření. Šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) vyrazil na túru s přáteli, i když je zakázané shlukování více než dvou osob, pokud se nejedná o rodinné příslušníky či členy domácnosti. Sám se k výletu novinářům na Národní třídě přiznal.

„S partou jedeme vždycky, když je státní svátek, na turistický výlet na výšlap. Chodí se 28. října a 17. listopadu jdu zase na výlet. Jsem z Moravy a než tam dojedu, tak je budu dobíhat,“ řekl v pondělí brzy ráno na Národní třídě s tím, že se chystají na Hostýnskovsetínské vrchy.

Na Národní třídě v úterý porušil opatření i bývalý prezident Václav Klaus, který sám uvedl, že má roušku tak napůl. Právě za nenasazenou roušku mu hrozí podle zákona pokuta až tři miliony korun. „Abychom bez diskuse přijímali veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy, to skoro není možné,“ řekl.

Roušku napůl neměl jen při debatě s novináři, ale i během svého dopoledního ohlášeného projevu na Smetanově nábřeží. Policie následně informovala o tom, že se lidmi, kteří neměli podle vládního nařízení roušky nasazené, zabývá. „Na místě mohou policisté uložit pokutu až 10 tisíc korun, ve správním řízení poté až tři miliony korun,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí policie ČR Jan Daněk.

Do restaurace šel Kalousek, Prymula i Faltýnek

Opatření porušilo ale už dříve i několik dalších politiků. Začátkem listopadu si na pivo do restaurace zašel šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, kterého při tom náhodou zastihli reportéři Radiožurnálu. Kalousek své pochybení nejprve zapíral. Tvrdil, že si šel jen pro jídlo a vypil uvnitř restaurace jedno pivo, nic tím tedy neporušil.

Chybu uznal na Twitteru až později. „Nebyl jsem na žádném mejdanu po zavírací hodině. Majitel restaurace je můj dlouholetý přítel, vypil jsem s ním uvnitř restaurace jedno pivo a zase jsem odešel. Byl jsem sám, nikoho jsem neohrozil,“ napsal Kalousek, který si následně sám uložil trest a věnoval patnáct tisíc korun na dobročinné účely související s epidemií.

Sérii porušování vládních nařízení odstartovali koncem října tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Ti se sešli v noci v restauraci Rio's na Vyšehradě, která měla být podle vládních nařízení uzavřená. Prymula byl navíc venku bez roušky, aniž dodržel nutnou distanční vzdálenost. Pod tlakem veřejnosti nakonec odstoupil.

Mohli jít příkladem, ale...

Na hranici bylo ale i konání premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka a lídra opoziční ODS Petra Fialy. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler na sociálních sítích upozornil na fotky, jak spolu mimo živé vysílání předvolební debaty na televizi Nova hovoří bez roušek. Před kamerou si je přitom znovu nasadili.

„Tyhle fotky mě jako člověka, který to schytává za ‚boj proti rouškám‘, docela potěšily. Politici jim nevěří, berou to jako manévr,“ napsal stomatolog na svůj Facebook. Podle mnohých uživatelů sociálních sítí by měli jít politici příkladem.

Tyhle fotky mně jako člověka, který to schytává za “boj proti rouškám” docela potěšily. Politici jim nevěří, berou to...

Posted by Roman Šmucler on Monday, September 28, 2020

Premiér Andrej Babiš řešil podobně spornou situaci i začátkem září, když se setkal s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou den před tím, než byla pozitivně testována na koronavirus. Podle rozhodnutí ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové ale premiér ani další lidé z úřadu vlády, kteří se účastnili úterní schůzky, do karantény nemuseli. Podle Babiše při jednání seděli v dostatečné vzdálenosti a dodrželi další preventivní opatření. Na testy a do preventivních domácích karantén však mířily desítky lidí, mezi nimiž byl i tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Tagy: