Blatný: Jsme na bodu zlomu, čísla hospitalizovaných na JIP ale ještě porostou

Jan Blatný

Brífink k návratu dětí do škol

Česko je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) na bodu zlomu v boji proti epidemii koronaviru. Svědčí o tom podle něj především snižující se počet pozitivních záchytů v denním vzorku. Přesto očekává, že čísla hospitalizovaných ještě porostou.

„Dá se to interpretovat tak, že jsme opravdu na bodu zlomu nebo lehce za ním, protože o tom svědčí údaje o šíření nemoci. Protože má zátěž nemocnic zhruba dvoutýdenní zpoždění, dá se předpokládat, že se ještě nějakou dobu budou vyskytovat vysoká čísla hospitalizovaných v nemocnicích,“ prohlásil ve středu odpoledne na tiskové konferenci ve Sněmovně ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Svá slova dokládá především procentem pozitivních testů v denním vzorku všech provedených testů. „Podle dat, která máme, začíná klesat procento pozitivních testů, oproti minulému týdnu je to o více než devět procent. Dochází také k poklesu nově diagnostikovaných osob. Co zatím neklesá, jsou počty hospitalizovaných na JIP, i když celkové počty hospitalizovaných se zastavily,“ dodal Blatný.

Česko má aktuálně více než 8 000 hospitalizovaných a více než 5 300 zemřelých. Obě dvě čísla budou podle ministra ještě minimálně týden stoupat, protože dojíždí vysoká čísla nakažených z minulých dnů. Snížily se ale denní přírůstky nakažených a zmíněný podíl pozitivně testovaných v denním vzorku. Nejvýše bylo až na 35 procentech, poslední tři dny však klesá a blíží se k hranici 20 procent.

Blatný dal za pravdu Prymulovi

Ministr Blatný tak potvrdil prognózy svého předchůdce Romana Prymuly, který ještě v říjnu hovořil o tom, že právě 11. listopadu budeme na vrcholu.

„Kapacitu už těžko ovlivníme a dostaneme se na ni 11. listopadu. Lidé se stále moc kontaktují. Opatření nejsou účinná. Budeme asi muset přijmout ještě přísnější opatření,“ přiznal Prymula 20. října a následně přišla další zpřísnění. Jak se zdá, alespoň částečně zafungovala.

Podobně hovořily i prognózy šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška. Ten by měl mít v pátek opět další prezentaci, kde vývoj čísel představí.

Sám Dušek ale ještě minulý týden příliš pozitivní nebyl. Hlavní problém viděl především v rychlém šíření viru v domovech pro seniory.

Tagy: