Blatný slibuje miliony dávek vakcín. V dubnu by se mělo očkovat 100 tisíc lidí denně

Očkování ve Stříbře

Brífink Blatného o dodávkách vakcín (zdroj: CNN Zdroj NEWS)

Česko během března a dubna dostane miliony dávek vakcín, slibuje ministr zdravotnictví Jan Blatný. Cílem podle něj je, aby se v březnu naočkovalo průměrně 35 tisíc lidí denně a v dubnu 100 tisíc lidí denně.

„Zvyšuje se rychlost očkování. Cílem je, aby v průběhu března bylo očkováno denně více než 35 tisíc lidí a v průběhu dubna bylo uděláno 100 tisíc vpichů denně,“ prohlásil na páteční tiskové konferenci ministr Jan Blatný s tím, že Česko očekává milionové dodávky vakcín.

V březnu by podle něj mělo dorazit přes milion dávek vakcíny. Z toho zhruba 700 tisíc od společností Pfizer/BioNTech. V dubnu mají přijít celkově dva miliony dávek.

„Je potřeba, aby i proaktivní působení díky očkování vedlo k tomu, že se situace začne lepšit. Není třeba schovávat si dávky, vše je třeba proočkovat – dodávky budou chodit pravidelně,“ znovu apeloval na nemocnice ministr.

Ke čtvrtku podle Blatného dostalo první dávku vakcíny 78 procent lidí ve věku nad 80 let, kteří se k očkování zaregistrovali. Obě dávky obdrželo 21 procent osob v této věkové kategorii. V akutní péči je proočkováno 78 procent lékařů a 59 procent sester, dodal Blatný.

Kromě vakcíny od firem Pfizer/BioNTech se v ČR očkuje preparáty od společností AstraZeneca a Moderna. Od 27. prosince loňského roku, kdy očkování v Česku začalo, aplikovali zdravotníci celkem 771 223 dávek některé ze tří používaných očkovacích látek. Obě dávky, které mají zajistit maximální účinnost, dostalo 255 480 lidí.

Tagy: