Bobošíková: Chování Volného je lepší než Vondráček a jeho hraní na kytaru ve Sněmovně

Jana Bobošíková

K věci 23.9.2021

Bývalá europoslankyně a kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková v letošních volbách kandiduje za Volný blok, jehož hlavní tváří je kontroverzní poslanec Lubomír Volný. Jeho chování v Poslanecké sněmovně, kde už dvakrát odmítl odejít z řečniště a odkud ho musela násilím vyvést ochranka, považuje za sympatické. Naproti tomu kritizuje vystoupení šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) s kytarou přímo v sále Sněmovny. Bobošíková to řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Je to odvážný člověk,“ řekla na adresu Volného bývalá europoslankyně. Ke svému značně kontroverznímu stylu chování na půdě Sněmovny podle ní přistoupil kvůli „neuvěřitelnému pokrytectví“ dalších poslanců. „Za odvážné například považuji, že se chytl řečniště a nechal se vynést,“ zdůraznila Bobošíková s tím, že podle ní jde o „běžnou parlamentní obstrukci“.

Volný naposledy takové chování předvedl minulý týden v pátek. Poslanec, který ve Sněmovně dlouhodobě chodí bez roušky či respirátoru, odmítl opustit řečniště a předseda Sněmovny Radek Vondráček na něj po udělení napomenutí a další výzvě k opuštění zavolal ochranku, aby ho vyvedla. Volný mezitím došel přímo na místo, kde sedává řídící schůze, a při následné potyčce s ochrankou zničil pultík s mikrofony. Při podobném incidentu letos v lednu se Volný se svými poslaneckými kolegy dokonce popral. Jeho slovo „flákanec“ se pak stalo součástí nezapomenutelných vystoupení ve Sněmovně.

Bobošíkové je takové chování sympatické. „A je mi to mnohem sympatičtější v porovnání s tím, když šéf Sněmovny slaví přímo v této místnosti narozeniny a hraje tam na kytaru,“ připomněla přešlap nynějšího předsedy dolní komory Vondráčka. Ten společně s kolegou Miloslavem Janulíkem (ANO) hrál svým kolegům a stál při tom právě na pultu šéfa Sněmovny. Mělo k tomu dojít po vítězství hnutí ANO v předešlých sněmovních volbách v roce 2017.

Bývalá kandidátka na prezidentku, která je nyní volební lídryní Volného bloku v Praze pro říjnové volby, se pozastavila nad tím, že Vondráček Volného za jeho chování kritizuje a pohoršuje se, když on sám na daném pultíku „tančil“. Za nepřístojné pak oproti Volného chování Bobošíková považuje také vulgarismy z úst bývalého ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, stejně tak i jeho občasné spaní během schůze dolní komory.

Bobošíková: Babiš je populista, ochranu ČR nemyslí vážně

Volný blok je pro Bobošíkovou již několikátý politický subjekt, se kterým se snaží uspět ve volbách. V minulosti se jí to podařilo pouze jednou, když se v roce 2004 stala europoslankyní. Jinak několikrát kandidovala do Poslanecké sněmovny, dvakrát na prezidentku a jednou do Senátu, ale úspěch neměla. Nyní je jednou z tváří Volného bloku.

Dlouhodobě vystupuje proti Evropské unii, což zmínila i ve vysílání CNN Prima NEWS. Prosazuje tak vystoupení z unie a zmiňuje přitom problémy EU při řešení uprchlické krize. Podle svých slov má za to, že pokud Česko v unii zůstane, mohla by být pro nás hrozbou migrace. „Pokud budeme součástí Evropské unie, která si s migrací neví rady, tak ano,“ řekla Bobošíková.

Rýpanec si neodpustila ani směrem k nynější předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. „Evropská unie upozorňuje na tolik věcí a říká tolik nesmyslů, že to pro mě vůbec není relevantní. Zejména poslední zahraničněpolitické kroky vypovídají o jediném, a sice aby si von der Leyenová nasadila šaškovskou korunu,“ řekla Bobošíková.

Kritická byla i vůči nynějšímu českému premiérovi Andreji Babišovi. Ten se podle ní chová populisticky a ochranu Česka nemyslí vážně. Bobošíková uvedla, že Babiš nemusel prosazovat či podepisovat „obrovské zadlužovací pakty EU“ či Green Deal. „Nemusel se těchto věcí vůbec zúčastňovat,“ dodala v pořadu K věci.

Tagy: