Exkluzivní průzkum: Zájem o očkování stagnuje. Vakcínu odmítají voliči SPD a Volného

Exkluzivní průzkum: Zájem o očkování stagnuje

Všichni, kteří se chtěli očkovat, jsou již očkovaní, vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS. 69 procent z 1 014 dotazovaných už dostalo alespoň jednu dávku a pouze 3 procenta to ještě mají v plánu. Vakcínu odmítají především voliči SPD, Volného bloku a koalice Trikolóra-Svobodní-Soukromníci. Mezi hlavními důvody jsou obavy z vakcíny nebo pochybnosti o užitečnosti očkování.

Podíl těch, kteří se chtějí nechat očkovat nebo jsou již naočkováni, od června prakticky stagnuje, vyplývá z průzkumu STEM. Nechat se naočkovat mají v plánu už asi jen 3 procenta dospělé populace. Přibližně pětina české veřejnosti, tedy 20 procent, se nechce očkovat proti nákaze COVID-19 a dalších 8 procent s očkováním váhá.

Nejméně očkovaných je mezi mladými ve věku 18 až 29 let. Vakcínu odmítají především voliči SPD,  Volného bloku a koalice Trikolóra-Svobodní-Soukromníci (TSS).

Proč odmítají vakcínu?

Ve skupině těch, kteří v současné době s očkováním váhají nebo jej odmítají, což je 28 procent z celé populace, tvoří rozhodní odpůrci jakéhokoli očkování 4 až 5 procent dospělé populace.

U přibližně pětiny populace, tedy u 21 procent, převládají racionální důvody, proč se nenechají očkovat. Nejčastějším argumentem proti je nevyzkoušená vakcína (47 procent).

27 procent lidí v této skupině nepovažuje očkování za užitečné a pouze 16 procent lidí patří mezi jeho zarputilé odpůrce. Vakcíně nedůvěřují častěji ženy (53 procent) a lidé s vysokoškolským vzděláním (55 procent).

U lidí, kteří váhají, existuje šance, že změní názor, a to například díky správně zvolené informační kampani. Pouze u 3 procent společnosti převládají při odmítání očkování zdravotní důvody.

Vláda i opozice zklamaly

Podle průzkumu nejlépe zvládli pandemii zdravotníci. Vláda i opozice v očích veřejnosti zklamaly. Výkon vlády hodnotí pozitivně především starší lidé (37 %). U mladých ve věku 18 až 29 let je to jen 12 procent.

Kladné hodnocení je rovněž častější u voličů ANO (50 %) a KSČM (41 %). Například u voličů ČSSD činil podíl kladných hodnocení vlády jen 28 procent.

Očkování společnost nerozhádalo

Exkluzivní průzkum obsahoval i otázky, jaké emoce vzbudilo téma očkování ve společnosti. Lidé se nerozhádali, 89 procent respondentů uvedlo, že debata o očkování nezhoršila jejich rodinné ani přátelské vztahy.

Častěji toto téma budí emoce u odmítačů (14 %) nebo u těch, kteří s očkováním váhají (13 %). Mezi očkovanými zhoršení vztahů potvrdilo jen 5 procent respondentů.

Povinně očkujme nezbytné profese

S povinným očkováním pro dospělé by souhlasilo jen 26 procent dotazovaných. Více než polovina (52 %) je však pro povinné očkování pro takzvané nezbytné profese, mezi které patří zdravotníci nebo sociální pracovníci.

S povinným očkování proti COVID-19 častěji souhlasí lidé s nižším vzděláním (32 %), lidé starší 60 let (39 %), voliči KSČM (45 %), Přísahy (43 %) a ANO.

Radši další opatření než obětovat zdraví

Ve společnosti mírně převažuje názor, že je třeba chránit životy i za cenu omezení každodenního provozu. Ochranu životů preferují nejčastěji lidé nad 60 let (65 %) a voliči ANO (60 %).

Cesta minimálních omezení se zase nejčastěji zamlouvá neočkovaným (57 %), lidem ve věku 30 až 44 let (43 %) a voličům Volného bloku (100 %), TSS (62 %) a SPD (45 %).

Tagy: