Bohapustý papalášismus, říká o očkování tenistky Cibulkové slovenský novinář

Peter Bárdy

Očkování slovenské tenistky Dominiky Cibulkové byl bohapustý papalášismus. V pořadu CNN Prima NEWS Nový den to prohlásil šéfredaktor slovenského webu Aktuality.sk Peter Bárdy. Ten také hovořil o sporech ve slovenské vládě. Podle něj už premiér Igor Matovič a ministr hospodářství Richard Sulík neskrývají vzájemnou antipatii. Odchod z vlády kvůli drsným atakům ze strany Matoviče by však podle Bárdyho znamenal Sulíkův konec v politice.

Velmi ostře komentoval Bárdy očkování tenistky Dominiky Cibulkové, která se navzdory tomu, že nepatří mezi ohrožené skupiny, nechala vakcinovat proti koronaviru v bratislavské nemocnici. Za své chování se později omlouvala. „Byla by to dobrá reklama pro testování, kdyby to byla plánovaná reklama a ne bohapustý papalášismus,“ řekl Bárdy v pořadu Nový den.

Šéfredaktor webu Aktuality.sk zároveň poukázal na to, že vakcinace Cibulkové je ukázkou „totální nefunkčnosti systému očkování“ na Slovensku. Prvními příjemci očkování mají být zdravotníci, senioři či lidé z kritické infrastruktury, tedy podobně jako v Česku a dalších zemích. Podle Bárdyho však řada lidí toto pořadí nedodržuje, což dle jeho slov hraničí s hyenismem.

Novinář ale doplnil, že vláda reagovala na podobné akce dobrým způsobem. Lidé, kteří poruší pořadí u očkování by totiž na Slovensku měli dostat pokutu až 10 tisíc eur. Bárdy také dodal, že aktuální slovenská opatření v boji proti koronaviru nejsou tak rozdílná oproti těm českým. Platí zákaz vycházení vyjma pracovních cest či nákupu. Slovensko navíc nejhorší období nejspíše teprve čeká, přičemž se odhaduje, že nejvíce nakažených bude na přelomu ledna a února. Rozvolňování opatření tak podle Bárdyho nyní vůbec není téma k diskusi.

Spory v koalici: Premiér vytáhl Barta Simpsona

Na přetřes přišly i časté spory ve vládní koalici. Ty se projevují zejména mezi premiérem Igorem Matovičem, který je zároveň předsedou nejsilnější strany ve slovenském parlamentu Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLANO), a ministrem hospodářství a lídrem koaliční Svobody a solidarity (SAS) Richardem Sulíkem.

Matovič v posledních týdnech velmi tvrdě kritizuje Sulíka za údajnou neschopnost, když podle něj nebyl schopen zajistit testy na koronavirus.

V příspěvku na Facebooku využil postavu Barta Simpsona z amerického seriálu Simpsonovi, a nepřímo zkritizoval Sulíka. „Žádal jsem plán. Dali ho. Ústřední krizový štáb schválený. Jen testy mám koupit, aby lidé neumírali, ale mě se výmluvy zachtěly. Staří? Nemocní? Bezbranní? Nevadí! Luxus v Dubaji! Kde chudáci signál neměli... a nevinní lidé zemřeli,“ napsal Matovič v narážce na svého ministra hospodářství.

Keď život človeka nie je Excel (poslal Mišo)

Posted by Igor Matovic on Tuesday, January 12, 2021

Sulík reagoval stejnou fotkou, kde Bart Simpson pro změnu psal: „Nezlobím se na Igora, to Slovensku nepomůže.“

Hlavne pokoj.

Posted by Richard Sulík on Monday, January 11, 2021

Konec vlády nehrozí

Bárdy připomněl, že spory mají Matovič se Sulíkem dlouhodobě. V roce 2010 se totiž Matovič dostal do slovenské Národní rady, tedy tamního parlamentu, právě v barvách Sulíkovy SAS. Časem však v poslaneckém klubu skončil a se Sulíkem se od té doby často přes sociální sítě a média uráží.

Podle šéfredaktora webu Aktuality.sk však Sulíkův odchod z vlády nehrozí i přesto, že musí ze strany Matoviče čelit velmi časté kritice a vlně urážek. Hrozil by totiž jeho konec v politice. „Richard Sulík je ten, který povalil vládu Ivety Radičové (vládnoucí v letech 2010 až 2012 – pozn. red.). Další takový krok, který by oslabil či položil vládu, by pro jeho stranu mohl být likvidační,“ řekl v pořadu Nový den Bárdy.

Kromě toho má vláda aktuálně ústavní většinu a pokud by Sulíkova SAS kabinet opustila, neskončila by. Ústavní většinu by sice Matovičova vláda, kterou aktuálně kromě OLANO a SAS tvoří ještě hnutí Jsme rodina šéfa Národní rady Borise Kollára a strana Za lidi založená exprezidentem Andrejem Kiskou, ztratila, ale stále by měla dostatek hlasů k udržení důvěry.

Volby by vyhrál Pellegrini

Navzdory všemu však Sulík podle Bárdyho střety s Matovičem zvládá, což dokládá průzkumy veřejného mínění. V nich se OLANO, které na začátku loňského roku ve volbách zvítězilo, propadlo ze zhruba 25 k 15 procentům a níže. Naopak na tento výsledek podle průzkumů by aktuálně dosáhla SAS, která v loňských volbách získala pouze lehce přes šest procent.

Vítězem voleb by se podle průzkumů aktuálně stalo nové hnutí Hlas –⁠ Sociální demokracie, v jejímž čele stojí expremiér Peter Pellegrini, který se společně s dalšími poslanci po volbách odtrhl od Roberta Fica a jeho Směru. Strana neexistuje ještě ani rok a už nyní opanuje nejvyšší příčky ve volebních průzkumech.

Tagy: