Nevěřte zpochybňovačům. Drsné záběry ze Slovenska ukazují realitu v nemocnicích

Video Slovenského mz o koronaviru

Slovensko ve videu šíří koronavirovou osvětu

Záběry na demonstranty a zpochybňovače pandemie spolu s covidovými pacienty bojujícími o život. Slovenské ministerstvo zdravotnictví se drsným videem snaží obyvatele, kteří nemoc COVID-19 zlehčují, upozornit, že nejde o žádnou „chřipečku“. Video nazvané Realita v nemocnicích versus fikce na internetu cílí na ty, kteří popírají vážnost situace.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo video na Facebooku. Obsahuje záběry z nemocnice, kde nakažení pacienti bojují o život. V kontrastu je doplňují bouřící davy na demonstracích či popírači pandemie. Video má sloužit k tomu, aby si lidé uvědomili, že situace ve slovenských nemocnicích je náročná, mnoho pacientů přichází o život a nemocniční lůžka se rychle zaplňují.

I přesto, že odborníci stále dokola vysvětlují nebezpečnost koronaviru, jsou i na Slovensku ve stále unavenější společnosti čím dál tím víc slyšet nesouhlasné názory. Často vycházejí z neověřených či zmanipulovaných informací. Mezi obyvateli získávají podle expertů na popularitě i kvůli zhoršující se ekonomické situaci. Vyzdvihováni jsou často i lidé, kteří přímo popírají závažnost situace.

Na Slovensku v neděli přibylo 860 pozitivně testovaných lidí RT-PCR testy a 2 824 antigenními. Hospitalizovaných s covidem je 3 033 lidí, z toho jich 228 leží na JIP a 251 potřebuje podporu umělé plicní ventilace. V neděli přibylo 89 mrtvých s prokázanou nákazou, a celkový počet úmrtí tak na Slovensku vystoupal na 3 007.

I v Česku lidé zpochybňují vážnost situace

V Česku je situace o něco horší. V neděli sice přibylo 4 283 nakažených, což je o zhruba dva tisíce méně než před týdnem, v uplynulém týdnu ale počty nově nakažených stoupaly až k 17 tisícům denně. Nemocnice v Královéhradeckém a Karlovarském kraji jsou na hraně kapacit a prosí o pomoc. Situace se zhoršuje i na Zlínsku a v Moravskoslezském kraji. V nemocnicích leží v současnosti zhruba 7 300 lidí nakažených covidem a asi 1 100 z nich vyžaduje intenzivní péči.

Lidé i přesto vážnost situace popírají. V neděli se na Staroměstském náměstí v Praze konala demonstrace, které se zúčastnily skoro tři tisíce lidí. Když organizátoři vyzývali, aby demonstranti měli roušku a dodržovali rozestupy, vysmáli se jim. Skandovali, že chtějí svobodu a ať je vláda neomezuje nesmyslnými nařízeními. Nejhorší scénář pandemie přitom podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška ukazuje, že koncem měsíce bude v Česku přibývat přes 30 tisíc nakažených denně.

Dříve jsem pochyboval, teď už mám respekt

Právě protesty odpůrců protikoronavirových opatření se na videu slovenského ministerstva zdravotnictví objevují vedle pacientů trpících těžkým průběhem nemoci COVID-19. „Ministerstvo zdravotnictví přineslo video, při kterém se už neotevřou oči jen skutečným ignorantům,“ soudí deník Nový Čas.

Podobné poselství videa je zřejmé i od pacienta, který na konci mluví. „Dříve jsem o tom pochyboval, teď už mám respekt,“ řekl do kamery. „To by řeklo 2 521 Slováků, kteří podlehli nemoci COVID-19,“ upozorňuje dál video, které bylo zveřejněno minulý týden.

Tagy: