PŘEHLEDNĚ: Co dělat během evakuace a uváznutí na Rhodu? A co když jste tam právě měli letět?

Turisté evakuovaní kvůli požáru do jedné ze rhodských tělocvičen

Velvyslanec Karfík: Turisté z Rhodu se budou moci obracet na speciální tým na Athénském letišti

Požáry na Rhodu přeškrtaly prázdninové plány tisícovkám turistů, platí to i o spoustě Čechů. Plameny zachvátily v noci na pondělí také ostrovy Korfu či Evia. Řečtí hasiči se v souvislosti s nekontrolovatelným živlem obávají rovněž o ostrov Peloponés. Jak se zachovat, pokud jste se do míst ohrožených ohněm právě chystali? A co dělat, jestliže jste na zasažených řeckých ostrovech uvázli nebo se tam nachází někdo z vašich blízkých? CNN Prima NEWS připravila přehledné shrnutí.

Když se na ostrovy chystáte

Pokud chcete odletět na Rhodos, platí důrazné doporučení ministerstva: registrujte se v cestovatelské systému DROZD. Jinak hodně záleží na tom, s kým a kam přesně jste plánovali vyrazit.

ČTĚTE TAKÉ: Řecko v plamenech: Hoří i turistické ráje ostrovy Evia a Korfu, hasiči se obávají o Peloponés

Ministerstvo zahraniční věcí zatím nevydá plošné doporučení necestovat na Rhodos, situace na ostrově se podle tamních hasičů zlepšuje, uvedl vrchní ředitel sekce právní a konzulární Martin Smolek. Úřad rovněž na svém twitterovém účtu varoval před požáry s rizikem šíření v severovýchodní oblasti Korfu.

Cestovní kanceláře radí, aby lidé, kteří se do destinací zasažených ohněm v nejbližších dnech chystají, vyčkali na samotné vyjádření z jejich strany. Slibují, že je zavčas kontaktují. Vše ale závisí na tom, jak se bude situace na ostrovech vyvíjet.

Mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková doporučuje, aby klienti na tyto informace vyčkali. „Prosíme klienty, aby vyčkali, zejména pokud mají dovolenou naplánovanou až za několik dnů či týdnů. Pokud by došlo k jakékoli změně, budeme je kontaktovat,“ uvedla.

Zákazníkům některé cestovní kanceláře již nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Čedok přišel s možností změny zájezdu či termínu pro lidi, kteří mají na jih Rhodu odcestovat v pondělí. Pobyty ruší pouze v oblasti Lardos a Kiotari. Mluvčí CK Blue Style uvedla, že ruší zájezdy na jih ostrova. Klientům společnost nabídne změnu termínu, místa či stornování.

A jak je tomu v případě pojištění náhlého zrušení zájezdu? „Pojišťovny se řídí tím, co sdělí ministerstvo zahraničí. Jestliže resort rozhodne, že je dané místo nevhodné k návštěvě, pak se na zájezdy vztahuje možnost storna. V první řadě bych ale kontaktoval danou cestovní kancelář i v případě, že má klient obavu, že pojišťovna neuhradí případné storno. Cestovky však obecně vycházejí zákazníkům vstříc a zájezd buď posunou, či uhradí částku na zrušení,“ doporučil ve vysílání CNN Prima NEWS specialista na cestovní pojištění Petr Koblížek.

Podívejte se na vyjádření Petra Koblížka ohledně nenadálého zrušení zájezdu.

Když jste vy či vaši blízcí zůstali na místě

Důležitá zpráva: Letiště na severu ostrova je i nadále v provozu. Pokud jste se na Rhodos vypravili s cestovní kanceláří, zůstává z pohledu evakuace všechno na ní. Proto by vaším prvním krokem měla být snaha spojit se s delegátem. Jestliže to z nějakého důvodu nejde nezbývá než kontaktovat velvyslanectví v Athénách, a to na čísle +30 694 473 37 69.

Stejná pravidla platí i pro situaci na Korfu. Jestliže na místě dojde ke zhoršení, evakuace bude nastavena stejným způsobem jako v případě Rhodu. Klienti by se proto měli obracet na CK a jejich delegáty. Předpokládá se však, že k podobné situaci nedojde, jelikož se zde daří dostat plameny pod kontrolu.

Zkusit to lze i na linkách samotných cestovních kanceláří, zde je výběr několika z nich:

  • Čedok: +420 296 184 910
  • DER Touristik, Exim, Fischer: +420 255 787 999
  • Blue Style: +420 226 036 100

Ministr Lipavský popisuje, že na Rhodu dochází k výpadkům elektrické i mobilní sítě, takže spojení s příbuznými na místě může být složité. V případě potřeby je však spuštěna pohotovostní linka 222 264 240.

Seznam všech užitečných telefonních linek, a to včetně kontaktů na cestovní kanceláře, resort sdílel  na svém webu.

„V případě zranění či ztráty majetku by se klienti měli obracet především na asistenční služby,“ zdůrazňuje specialista na cestovní pojištění Petr Koblížek. „Apeloval bych především na to, aby klienti nacházející se v zasažených oblastech dbali pokynů místních orgánů a teprve poté se obraceli na pojišťovnu,“ radí.

Ministerstvo zahraničních věcí každopádně vyzývá všechny české občany v Řecku, aby se registrovali v systému DROZD. Registrovaní obdrží všechny užitečné informace k současné situaci. Na místě jsou také k dispozici dva konzulární pracovníci ministerstva zahraničí, kteří budou turistům pomáhat s evakuací.

Mnoho Čechů na místě hlásí, že kvůli požárům přišli o své cestovní doklady. Nejde o neřešitelný problém: s řeckou stranou je domluveno, že místní policie bude turistům přímo na letišti vystavovat potvrzení, s nímž pak budou moci odcestovat.

A kvůli současné situaci zřídilo své pohotovostní linky v angličtině i řecké ministerstvo zahraničí:

  • +30 210 368 1730
  • +30 210 368 1259
  • +30 210 368 1350

Tagy:
Řecko turisté evakuace požáry Rhodos Ministerstvo zahraničních věcí České republiky