Bojíme se. Snad to bude v pohodě. Na Rhodos míří další Češi, někteří pak obratem prchali zpět

Přestože řecký ostrov Rhodos dál bojuje s plameny, do destinace míří řada českých turistů.

Čeští turisté o dovolené na Rhodu

Přestože Rhodos dál bojuje s plameny a stav nouze platí pro celý řecký ostrov, do destinace stále míří řada českých turistů. I když mají mírné obavy, věří, že situace je bezpečná, v čemž je utvrzují i cestovní kanceláře. Přitom právě na jejich delegáty si někteří turisté stěžovali. Oheň ochromil především oblasti Malona, Vatio a Gennadi, objevují se stále nová ohniska požáru. Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr přímo z Rhodu hlásí, že severní část ostrova je bezpečná, ale jako obyčejný turista by cestu na ostrov stejně dvakrát zvážil.

„Víme, že v naší oblasti požáry nejsou, tak to snad bude v pohodě. Koukali jsme i na TikTok a uvidíme,“ popsala mladá turistka, která míří na Rhodos. „Kdyby to bylo riskantní, tak nás sem nepošlou,“ dodala její kamarádka.

ČTĚTE TAKÉ: Na Rhodos bych teď neletěl. Šíření ohně je závislé na slunci, terénu i větru, říká expert na požáry

Jiní čeští turisté obavy připouštějí. „Bojíme se, ale nechala jsem to na tátovi, chtěl strašně jet. Tam, kam letíme, to má být v pořádku,“ popsala další cestující. Jiní mají na ostrově známé. „S cestovkou jsme mluvili, všechno bylo v pořádku. Mluvila jsem i s paní, která tam přímo žije, je to Češka, a ta nás ujistila, že nám nic nehrozí, takže se nemusím bát,“ dodala matka s dcerou.

Na Rhodos a honem zpátky

Někteří čeští turisté si ale stěžují na to, že s nimi cestovní kanceláře dostatečně nekomunikují ohledně situace v místech zasažených požárem. „Delegátka nám řekla, že náš hotel je k dispozici a nehrozí tam žádné nebezpečí,“ popsal Martin Dolanský z Jičínska. Zástupci cestovky ho nicméně měli opakovaně ujišťovat, že v jeho destinaci je bezpečno. První noc s rodinou ale strávil na zemi, druhý den pak letěl zpátky domů. Podobných případů je podle informací CNN Prima NEWS více.

Jinak to však vidí šéfdelegátka CK Alexandria na Rhodu Šárka Marasová. „Péče o klienty probíhala jako při jakýchkoliv běžných okolnostech. Ubezpečili jsme je, že jsou v místech, kde jim žádné nebezpečí nehrozí,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že informace dostávají přímo od místních organizací. „Zákazníkům je následně na hotelech předáváme,“ ujistila turisty. Zatím prý nezaznamenala, že by se nějaký klient chtěl z destinace vrátit domů.

„Oheň není kolem resortů na západním pobřeží, nachází se minimálně 50 či 60 kilometrů odtud. Pravděpodobnost, že by tato letoviska byla v ohrožení, je zcela minimální,“ sdělila Marasová. Řešit preventivní přípravy ohledně evakuace v těchto oblastech není podle mluvčí na místě. „Podle zpráv místních hasičů se nemusíme ničeho obávat,“ dodala.

Situaci na místě sleduje i štáb CNN Prima NEWS. „Ze svých cest jsem zvyklý na ledacos, jsem primárně válečný reportér. Strávil jsem sedm měsíců za poslední rok a půl na Ukrajině, prošel jsem Sýrii, Kurdistán a hranice mám posunuté někam jinam. Kdybych byl ale obyčejným člověkem, velmi bych se rozhodoval o tom, jestli bych jel na Rhodos na dovolenou,“ nastínil reportér.

Je přesvědčen o tom, že severní část ostrova je bezpečná, což sdělila i ministryně Řecka pro turistiku. Cesty na jih by však zvážil. „Pokud by někdo měl chuť navštívit jižní část, třeba právě proto, že teď tam nejsou žádní turisté, zásadně bych to nedoporučil,“ uvedl a dodal, že jako varování bere rychle šířící se oheň, což měl možnost na vlastní kůži zažít.

Řecké ostrovy i část pevniny dál bojují s požáry. Nejhorší je situace na Rhodu, který se potýká s plameny už devátý den.

Tagy: