Na ostrově Euboia se zřítilo letadlo řeckých hasičů. Posádka nepřežila

Letadlo řeckých hasičů

Na řeckém ostrově Euboia se poblíž města Karystos zřítilo letadlo hasičů, které zasahovalo proti lesním požárům. Dvoučlenná posádka letadla tragicky zemřela, informoval mluvčí generálního štábu řeckého letectva Sotirios Maggotsios. Čeští turisté, kteří byli nuceni ze svých hotelů prchnout před plameny, popsali své Cestovní kanceláře postupují podle krizového scénáře a další turisty posílají pouze do bezpečných oblastí Rhodu. Hasiči v Řecku se stále snaží získat pod kontrolu celkem 82 požárů po celé zemi. Až 64 z nich vypuklo v neděli, která byla v zemi zatím nejteplejším dnem letošního léta.

Na řeckém ostrově Euboia se poblíž města Karystos zřítilo letadlo, které zasahovalo proti lesním požárům. Posádka, již tvořil 34letý kapitán Christos Moulas a 27letý kopilot Pericles Stefanidis, havárii nepřežila. Informoval o tom mluvčí generálního štábu řeckého letectva Sotirios Maggotsios.

Televize ERT zveřejnila video letadla ve žluto-červeném zbarvení, jak letí nad plameny a poté zmizí za terénní nerovností. Následně vyšlehnou plameny a stoupá dým. Na místo letí podle ERT vrtulník.

ČTĚTE TAKÉ: Nocování na zemi i chaos při evakuaci. Češi popsali děsivé zážitky z hořícího Rhodu

Turisté líčí děsivé zážitky

„Dcera mi volala v neděli ráno a de facto se se mnou loučila. Říkala, že tam hoří a že musí utíkat. Poslední dva dny bych nikomu nepřála zažít,“ uvedla pro CNN Prima NEWS matka jedné z žen, které byly na Rhodu. Její dcera popsala zážitky, jak před ohnivým peklem unikla jen díky tomu, že ji náhodní místní vzali k sobě do auta.

„Komunikace byla složitá, protože půlka Čechů na hotelu věděla, co se děje, a druhá ne. Nakonec jsme se dohodli, že všichni nastoupíme do přistaveného autobusu a odjeli jsme do jiného ubytování,“ řekl médiím jeden z turistů. Další si stěžovali na špatné předávání informací od delegátů cestovní kanceláře.

„Evakuovali jsme se sami. Nikdo nám nepomohl, ani cestovka,“ popsala jedna z cestujících. Další navrátilec uvedl, že ho autobusy dovezly do hor, kde musel čekat čtyři hodiny bez vody. „Pak jsme se spojili s Čedokem, ale nefungovalo to. Za dva dny delegátka nedorazila, nic nám neřekla. Museli jsme se evakuovat sami,“ popsala jiná turistka. I podle další byla situace na Rhodu podceněná.

V místech nezasažených ohněm hotely fungují

„Řídíme se doporučením ministerstva zahraničních věcí, které vyjmenovalo konkrétní (ohrožené) oblasti, do kterých nyní klienty nevozíme. S ministerstvem jsme minimálně dvakrát denně na koordinačních schůzkách, takže s nimi vše řešíme a podle toho pak jednáme. Na ohněm nezasažených částech ostrova hotely fungují,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková. Podobně se k situaci postavila i cestovní kancelář Fischer. Mimo vymezená místa by mělo být na ostrově bezpečno.

Cestovní kanceláře postupují podle krizového scénáře. „Na hotelu Rhodos Palace, kde máme přemístěných nejvíce klientů, jsme vytvořili koordinační místo, kde všechny aktuálně informujeme. Delegáti na místě i přes mimořádnou situaci i pochopitelný stres klientů dělají maximum, aby vše proběhlo bez komplikací a v klidu,“ uvedla manažerka pro delegáty a průvodce cestovní kanceláře Čedok Natálie Mikušová.

„Teploty na Rhodu budou i v budoucnu velmi vysoké. I nadále tam bude panovat jasná obloha beze srážek. Ve středu se mohou teploty pohybovat i nad 40 stupni Celsia. Navíc bude i nadále poměrně výrazně foukat vítr. Potenciál pro tvorbu a rozšíření požárů bude stále poměrně velký,“ řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

Řečtí hasiči by mohli brzy dostat požár pod kontrolu. „Dle úřadů je sice situace kritická, nicméně další hodiny vyhlíží s mírným optimismem. Největší ohniska požáru se totiž daří dostat pod kontrolu. Velmi rychle se může stát, že by ohně v budoucích hodinách neměly mít rozsah jako nyní,“ řekl přímo z Rhodu redaktor CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Požár, který postihl téměř deset procent území ostrova, se rozhořel v jeho centrální části a kvůli neustálému větru se šířil k jihovýchodnímu pobřeží, kde leží několik turistických letovisek.

Sledujte RADAR monitorující počasí v Řecku:

Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Tagy: