Bojkot Maďarska se nekoná. Borrell nesehnal podporu, ministři zahraničí poletí za Orbánem

Viktor Orbán podle všeho na srpnovém summitu v Budapešti uvítá špičky evropské diplomacie.

Změní Orbán Babišovu frakci?

Ačkoliv je Maďarsko v době svého předsednictví v Radě Evropské unie částečně ignorováno – unijní představitelé se snaží bojkotovat akce pořádané tamním premiérem Viktorem Orbánem –, zdá se, že minimálně příští velká akce Maďarů projde, tedy setkání ministrů zahraničí v Budapešti. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell sice plánoval uspořádat vlastní jednání, ale podle informací CNN Prima NEWS pro něj nenašel podporu.

Orbán a jeho Maďarsko jsou aktuálně takové zlobivé dítě Evropské unie. Většině zbylých členských států se vůbec nepozdává jeho chování a zahraniční cesty. Naposledy dlouholetý maďarský premiér vyrazil napřed do ukrajinského Kyjeva, aby hned na to navštívil ruskou Moskvu a čínský Peking.

ČTĚTE TAKÉ: Trump je připraven zprostředkovat mír na Ukrajině, píše Orbán. Varuje, že se válka vyostří

Odpor vůči Orbánovi se má plně projevit v nadcházejícím půlroce, kdy Maďarsko převzalo evropské předsednictví. CNN Prima NEWS informovala, že evropské špičky v čele s Borrellem plánovaly bojkotovat Orbánův diplomatický summit nazývaný gymnich. Plán končícího šéfa unijní diplomacie bylo svolat v době gymnichu, tedy kolem 28. a 29. srpna, jednání Rady pro zahraniční věci (FAC), které se odehrává v Bruselu či Lucemburku.

To se nakonec zřejmě nepovede. „Borrell nemá podporu pro truc FAC v Bruselu, takže gymnich v Maďarsku platí,“ sdělil pro CNN Prima NEWS zdroj z unijní diplomacie.

Do Budapešti by tak evropští ministři zahraničí měli na konci srpna zamířit, a to nejspíš i s českým šéfem diplomacie Janem Lipavským (Piráti). Ten ještě před pár dny redakci řekl, že svoji účast na gymnichu ještě zvažuje, právě s odkazem na Borrellův plánovaný FAC.

Na jednání jen úředníci

Na odporu z Evropské unie vůči postupu Orbánova Maďarska se však jinak nic moc nemění. Evropská komise už před pár dny oznámila, že její nejvyšší představitelé nebudou chodit na jednání organizované Budapeští.

Mluvčí staronové šéfky EK Ursuly von der Leyenové Eric Mamer na sociální síti X uvedl, že místo eurokomisařů se neformálních jednání za maďarského předsednictví budou účastnit pouze „vyšší státní úředníci“.

Orbánovi a spol. se bojkot pochopitelně nelíbí. „Maďarské předsednictví je odhodlané upřímně spolupracovat s členskými státy EU a unijními institucemi. Byli pozváni, aby se účastnili předsednických akcí zaměřených na řešení společných výzev,“ reagoval na sociální síti X Orbánův ministr pro evropské záležitosti János Bóka.

Tagy: