Mírotvorce, nebo Putinův poštovní holub? Europoslanci zhodnotili Orbánovu cestu do Ruska

Putin s Orbánem jednali o urovnání války na Ukrajině.

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ - 17.7. v 14:30

Má nějaký smysl jednat s Vladimirem Putinem? A jak Viktor Orbán prospěl světu svými posledními zahraničními cestami? Přesně tyto otázky zodpovídali čeští europoslanci ve speciálu České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS. Jejich postoje se velmi různí. Zatímco část politiků Orbánovy aktivity kvitují, další jsou k zahraniční politice maďarského lídra značně rezervovaní.

„Viktor Orbán v prvních dnech, kdy Maďarsko převzalo evropské předsednictví, tuto pozici zneužil a vyrazil po světě přes Ukrajinu, Rusko, Čínu a USA. Tvářil se, jako by na těchto cestách zastupoval EU. Nic takového ale nedělal,“ zhodnotil cesty maďarského premiéra europoslanec Jan Farský (STAN).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vladimire, jak se máte? Orbán položil Putinovi tři otázky o míru. Prozradil i odpovědi

Podle něj Orbán zneužívá EU k prosazování vlastních zájmů: „Měsíce blokuje pomoc Ukrajině, kdy se staví proti ruským sankcím. Není možné, aby měl na jedné straně nataženou ruku na evropské peníze a na straně druhé podkopával a oslaboval Unii. Po cestě do Ruska se tvářil jako mírotvorce, jenže cestu k příměří spíš zkomplikoval.“

Podobně se k věci staví europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). „Viktor Orbán se tváří jako mírotvorce. Připomeňme ale, co reálně vyjednal. Přijel do Moskvy, kde mu bylo sděleno, že se výrazně zhorší útoky Ruska na Ukrajinu. To nám jako jakýsi poštovní holub Putina předal a Rusko pár dní poté vybombardovalo dětskou nemocnici v Kyjevě, což jsem viděla na vlastní oči. Tohle je to slavné vyjednávání Orbána,“ nebrala si servítky.

Vondra: Přes Ukrajinu nejede vlak

S postojem Budapešti k ruské invazi nesouhlasí ani europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Ten ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že ještě před časem Orbánova strana Fidesz chtěla být součástí frakce ECR, do níž patří i česká ODS.

„Tehdy jsme Maďarům jasně řekli, že dokud nezmění postoj k Rusku a Ukrajině, tak přes to nejede vlak. Je v našem životním zájmu zadržet Rusko a pomoci Ukrajině. Za tím pevně stojíme. A je fakt, že Orbán se snaží soustavně komplikovat evropskou proukrajinskou solidaritu. Nelze se pak divit, že je řada evropských vlád naštvaná,“ dodal Vondra.

VIDEO: Maďarsko se stává poslední zemí, která mluví s Ruskem i Ukrajinou, chlubil se Orbán v Moskvě

Poté, co ECR Orbánovi zavřela dveře, se maďarský politik spojil s předsedou ANO Andrejem Babišem, přičemž založili novou unijní alianci s názvem Patrioti pro Evropu. Ta je nyní s 84 europoslanci třetí nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu. Kromě hnutí ANO do ní vstoupila i koalice Přísahy a Motoristů. Také uskupení kolem Filipa Turka chtělo původně patřit do ECR.

„Vyjednávání probíhala intenzivně. Před volbami jsme chtěli vstoupit do ECR, tam jsme chtěli například bojovat proti migraci a Green Dealu. Od ODS ale byly signály, že by nás nepřijali kvůli Robertu Šlachtovi. Patrioti nám nabídli podobná témata, která budeme moci prosazovat společně. Program je pro nás nejdůležitější,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS členka Přísahy a nová europoslankyně Nikola Bartůšek.

A jak se staví k Orbánově cestě do Moskvy? „Většina politiků samozřejmě odsoudila vpád Ruska na Ukrajinu, což je dobře. Viktor Orbán má však právo na to domluvit si nejrůznější setkání a navštívit cizí země. V Rusku vyjednával za Maďarsko, nikoliv za Evropskou unii. To je důležité říct,“ sdělila politička.

Podobně situaci hodnotí i europoslankyně Klára Dostálová (ANO): „Podporujeme Ukrajinu. Zase si myslím, že osoba, která může mluvit s oběma stranami, by měla být reflektována pozitivněji. Nechci to úplně hanit.“

Dostálová: Podmínka? S příměřím musí souhlasit Ukrajina

Představitelé hnutí ANO i Přísahy čelí časté kritice, že se na evropské úrovni spojili s politiky, jako je právě Viktor Orbán. Maďarsko totiž udržuje s Kremlem dobré vztahy dlouhodobě, a to navzdory ruské invazi na Ukrajinu, která probíhá již třetím rokem. Budapešť odmítá poskytovat Kyjevu vojenskou pomoc a Orbán patří k několika málo západním lídrům, kteří se od začátku agrese s Putinem setkali.

Dostálová na nařčení, že by aliance Patriotů byla proruská, reagovala následovně: „První dva odstavce statementu naší frakce jsou o tom, že odsuzujeme Rusko jako agresora a že je potřeba Ukrajině pomoci. Zároveň to prohlášení ale hovoří o tom, že válka trvá více než dva roky a že je skutečně nutné otevřít formy diplomatických jednání.“

Podle Dostálové je potřeba domluvit příměří mezi Kyjevem a Moskvou, aby mohly následovat mírové rozhovory. „Samozřejmě za podmínky, že s tím bude souhlasit Ukrajina. Proruské narativy, které se nám dávají, jsou opravdu úplně mimo mísu,“ doplnila Dostálová.

Zcela jasný postoj k Orbánově zahraniční návštěvě Kremlu zastává europoslankyně a šéfka KSČM Kateřina Konečná: „Nejednat a nemluvit znamená, že podporujeme více zbraní a mrtvých. Za mě je dobrý jakýkoliv krok kteréhokoliv státníka, který je schopen jednat se Zelenským i Putinem.“

Europoslanec Ivan David (SPD) uvedl, že Orbánovo setkání s Putinem chápe. „Mír na Ukrajině je jednoznačně v zájmu občanů zemí EU, i když vrcholní představitelé Evropské unie o mír neusilují. Myslím si, že je potřeba jednat tam, kde je nějaká příležitost něčeho dosáhnout. To se sice v tomto případě nepodařilo. Příčiny si samozřejmě zaslouží hlubší rozbor,“ prohlásil člen SPD.

Tagy: