Bolest Ewy Farné: Zemřela bojovnice Klára z jejího klipu. Do poslední chvíle se nevzdávala

V pouhých 26 letech zemřela zdravotní sestra Klára Justinová, kterou veřejnost znala zejména z videoklipu Ewy Farné k písni Tělo. Mladá žena od roku 2017 bojovala se závažnými zdravotními komplikacemi – lékaři jí vzali takřka celý žaludek i část tenkého střeva. Kvůli zákrokům měla na břiše jizvy, které se naučila milovat. Tisíce lidí na sociálních sítích informovala o svém boji, který až do poslední chvíle vedla.

O smrti Justinové informovala Farna na svém Instagramu. „Dnes jsem se dozvěděla, že Klára, silná žena z mého klipu Tělo, navždy odešla. Važme si zdravého těla. Je mi to strašně líto, Kláro,“ vzkázala své přítelkyni Farna. Ke vzkazu v instastory zpěvačka připojila černobílý snímek mladé zdravotní sestřičky.

Právě ve videoklipu Tělo si mohly Justinové všimnout tisíce lidí. Spolu s dalšími dívkami reprezentovala různá těla silných žen, které si kvůli úrazu, zdravotním komplikacím, ale i těhotenství odnesly jizvy. Zdravotní sestřička ty své zprvu nesnášela, naučila se je však milovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vendula Pizingerová v slzách. Zemřel její blízký přítel a kolega z nadace Štefan Bernát

„Mohu se hrozit z ošklivého břicha, nebo můžu být vděčná za to, že tu jsem. Že tu můžu být déle, že se mi dostalo a dostává tak skvělé lékařské péče. Jsem vděčná,“ připisovala k fotografiím svého břicha Justinová na profilu Klára z ARA, který sledovalo několik tisíc lidí.

Právě na tomto profilu se lidé mohli seznámit s nemocí, s níž se Justinová narodila. Zdravotní sestřička trpěla nemocí jícnu, až do její dospělosti však nikdo o chorobě netušil. Vše se změnilo v roce 2017, kdy Klára jako astmatik dostala silný záchvat a doslova vdechla žaludeční obsah, což vyústilo v resuscitaci a následné uvedení do umělého spánku.

Původně měla podstoupit banální refluxní operaci, tu se však nepodařilo provést, a tak lékaři přistoupili k drastičtějšímu řešení – Justinové odebrali tři čtvrtiny žaludku a část střeva. Právě z tohoto zákroku si mladá žena odnesla dlouhou jizvu přes břicho a přišla o pupík. Od té doby podstoupila více než desítku operací a dvě desítky narkóz. Ty na jejím těle zanechávaly další stopy v podobě jizev a strií.

Na sklonku svého života žádala o pomoc veřejnost. Zdravotní zákroky, medikamenty a cesty za lékaři byly stále nákladnější. Justinová se však odmítala vzdát. „Byla jsem zvyklá mít všechno a bum, nemám téměř nic. Do této situace se bohužel může dostat každý,“ vysvětlovala svým sledujícím. Ti ji podporovali a věřili, že se zdravotní sestra opět postaví na druhou stranu nemocniční postele a nebude pacientem. Od 29. ledna však byla Justinová opět hospitalizována.

Zpráva o její smrti mnohé zasáhla. Pod poslední příspěvky na jejím Instagramu lidé píšou dojemné vzkazy. „Vím, že si to už nikdy nepřečteš, ale třeba to uvidí tvoje rodina a uvědomí si, jak výjimečná a skvělá si byla. Velká bojovnice, věčně pozitivní. Nemám slov, je mi to líto. Odpočívej v pokoji,“ napsala jedna ze sledujících. Podobných vzkazů jsou desítky.

Tagy: