Bookmaker: To jsem ještě nezažil, Babišovu výzvu poslechly tisíce lidí a prohrály miliony

Výzva k sázkám, kterou šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyvěsil ve čtvrtek na sociálních sítích, byla rozhodujícím signálem pro spoustu sázejících. Hodinu poté, co příspěvek zveřejnil, jsme zaznamenali tisíce nových registrací. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl hlavní bookmaker sázkové kanceláře Fortuna Michal Hanák. Lidé podle něj sázeli částky od 500 korun do desetitisíců. Celkově vsadili několik milionů.

Hlavní bookmaker Fortuny svým vyjádřením jasně potvrdil, že vlna ostré kritiky směřující na Babiše kvůli jeho výzvě sázet není pouhým „trollováním“ jeho odpůrců na sociálních sítích. „Tweet pana Babiše byl rozhodujícím signálem pro spoustu sázejících. Hodinu po zveřejnění příspěvku jsme zaznamenali doslova nápor tisíce nových registrací. Většina z nich sázela na Andreje Babiše. Byly to sumy od 500 korun do vyšších desetitisíců,“  řekl Hanák ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj šlo převážně o klienty starší 40 let.

„Jeho tweet znamenal příkaz pro jeho voliče: ‚Pojďte si na mě vsadit, registrujte se u Fortuny.‘ V historii naší společnosti si nepamatujeme takové množství nových registrací během několika málo dní,“ řekl Hanák ve vysílání CNN Prima NEWS. Kolik celkem tito noví klienti vsadili, přesně neví, ale podle jeho odhadů šlo o několik milionů korun. „Celkem se na volby ve Fortuně prosázelo zhruba 150 milionů,“ doplnil odborník.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Češi vsadili přes půl miliardy, mnohem víc než v roce 2018

Přiznal také, že nejen pro jejich společnost představovala výzva šéfa hnutí ANO velké riziko. „Hodně jsme se kvůli tomu zapotili, protože jeho sázky, v tak velkém kurzu, by znamenaly opravdu obří prohru. Kdyby Andrej Babiš vyhrál, lidé by si v sázkových kancelářích přišli na sumu kolem jedné miliardy korun,“ vysvětlil.

Celou aféru odstartoval Babiš ve čtvrtek, kdy ve snaze získat další voliče vyzval lidi na sociálních sítích, aby si na něj vsadili. „Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1000 korun a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 tisíc korun,“ napsal den před začátkem druhého kola prezidentských voleb. „Vsadili jsme teď 1000 korun celá rodina, děkujeme pane Babiši, že nám pomáháte, tohle by pro nás (Petr) Pavel neudělal,“ napsala ještě ve čtvrtek k Babišově výzvě na Twitteru jedna z jeho pravděpodobných fanynek.

Jenže v sobotu po volbách se na sociálních sítích začaly objevovat příspěvky o tom, jak lidé o peníze přišli. I již zmíněná fanynka náhle změnila tón. „Žádám o okamžité vrácení peněz. Okradl jste naši rodinu o sedm tisíc, byly to peníze na dovolenou! Jasně jste řekl, že vyhrajeme,“ postěžovala si v komentáři. Podobně se vyjadřovali i další. „No super a já si na vaši radu vsadila poslední peníze z rodičáku na Fortunu, a teď nemám ani na plenky pro malýho,“ komentovala na sociálních sítích jiná žena.

Prosázené peníze by měl lidem vrátit

Sociolog Daniel Prokop označil Babišovu výzvu za neetickou. Podle něj by bylo vhodné, aby prosázené peníze lidem vrátil. „To, co udělal Andrej Babiš a jeho kampaň, není v pořádku. Věděli, že jejich šance na výhru je minimální a že je velká pravděpodobnost, že lidé o své peníze přijdou. Přesto je vyzvali k tomu, aby sázeli. Řekl bych, že mají odpovědnost za to, že lidé ztratili miliony korun,“ řekl Prokop.

„Jelikož jde o jednoho z nejbohatších Čechů, bylo by fér, aby peníze lidem vrátil. Manipuloval je do toho, aby sázeli. Bylo to hodně neetické,“ doplnil zakladatel společnosti PAQ Research Prokop.

Babišovu výzvu odsoudili i někteří politici. „Ti lidé nám píšou, že to skutečně udělali. Obracejí se na nás s dotazem, co mají dělat,“ upozornil v Partii ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podle jeho dat se od chvíle Babišova příspěvku na sítích prosázelo zhruba 33 milionů korun. „Lidé vsadili poslední peníze a možná si půjčili. Dát těm, kteří jsou v nouzi, naději přes hazard, bylo velmi špatné,“ kritizoval šéf resortu. „Nechci být sprostý,“ dodal.

K němu se přidal i ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Něco se hájit dá a něco opravdu ne. Jestli chcete veřejně říkat, že v kampani je normální, že kandidát na sociálních sítích napíše: ‚Vsaďte na mě. Když dáte tisíc, vyhrajete 12 tisíc.‘, to se na mě opravdu nezlobte, ale už je to za hranicemi všeho,“ rozčílil se Baxa na místopředsedu hnutí ANO Karla Havlíčka, který svého šéfa hájil. „To je nesmysl. Byla to nadsázka. Nemyslím si, že by na tom bylo něco neetického,“ uvedl Havlíček.

Z pohledu zákona o hazardních hrách neudělal však předseda hnutí ANO nic protizákonného. „Nespatřujeme v daném prohlášení porušení zákona, které by mohlo být sankciováno. Je nicméně otázkou, zda by se nemohlo jednat o reklamy na hazardní hru podle zákona o regulaci reklamy v gesci ministerstva průmyslu a obchodu,“ řekl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss CNN Prima NEWS.

Tagy: