Kvůli silným bouřkám byly evakuovány některé tábory. Několik dětí utrpělo zranění

Bouřka

Bouřky se opět prohnaly Českem

Silný vítr a bouřky ve středu opět zasáhly Česko. Hasiči vyjížděli na řadě míst republiky ke stovkám případů, nejčastěji k popadaným a polámaným stromům. Museli také čerpat vodu ze sklepů a podjezdů, rovněž evakuovali šest dětských táborů v Královéhradeckém a Středočeském kraji. Tři děti utrpěly zranění. Do čtvrtečního rána už ale mnohdy vysoké hladiny většiny řek opadly.

„Silné bouřky nás zaměstnávají nejvíce v Moravskoslezském kraji. Následuje kraj Jihočeský, Středočeský, Zlínský a Vysočina,“ informoval Hasičský záchranný sbor. Voda vystoupala na povodňový stupeň ohrožení na Lužické Nise v Proseči a na Brzině na Příbramsku. Třetí stupeň se čeká také na Botiči v Jesenici.

„Aktuálně řešíme 70 událostí, dalších 70 přijde na řadu co nejdříve po nich. Většinou jde o odstraňování polámaných větví nebo vyvrácených stromů a samozřejmě čerpání vody ze sklepů plus čištění komunikací nebo kanálových vpustí. Převažují ale stromy, těch je zatím 107 událostí,“ řekl během středečního večera  mluvčí hasičů v Moravskoslezském kraji Lukáš Popp.

Bouřky se podle něj prohnaly hlavně Opavskem a Ostravskem, kde je nahlášeno dohromady asi sedm desítek událostí. Žádná z nich ale není evidovaná jako mimořádná. „Dobrovolné jednotky to většinou zvládají. Profesionální hasiči jsou samozřejmě venku také, ale prioritně na těchto událostech pracují dobrovolní hasiči,“ dodal mluvčí.

Hasiči z Vysočiny zasahovali kvůli počasí ve středu od 18:00 asi na 25 místech. Nejvíc práce měli zatím na Pelhřimovsku. Spadlé stromy odklízeli i v obcích Putimov, Jakubín nebo Rynárec. V Žirovnici museli odčerpat vodu ze sklepa rodinného domu. Kvůli čerpání vody zasahovali i v Pelhřimově.

Silný vítr strhl ve středu v podvečer střechu ubytovny ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Na Facebooku krajských hasičů to uvedla jejich mluvčí Lucie Javoříková. „Nejhůře dopadla střecha ubytovny ve Valašském Meziříčí na ulici Kouty, kterou silný vítr strhl. Na místo vyjeli místní profesionální hasiči s výškovou technikou,“ doplnila.

„Pomocí ní se dostali do prostoru střechy, kde na velké části chyběla krytina. Padající střecha poškodila i štít domu, který hasiči částečně strhli,“ uvedla Javoříková. V Karolince na Zlínsku dobrovolní hasiči pomáhali s čerpáním vody z budovy knihovny.

V Královéhradeckém kraji museli hasiči evakuovat dva dětské tábory u Nemojova. „Děti z jednoho se dostaly s vedoucími do blízké hospody, do druhého tábora se museli hasiči doslova prořezat,“ uvedli královéhradečtí hasiči. Autobusy odvezly do skautského centra v Hostinném celkem 51 dětí a 13 dospělých. Tři děti utrpěly lehká zranění. Další čtyři tábory evakuovali hasiči ve středních Čechách.

I v jižních Čechách hasiči měli kvůli bouři a deštivému počasí asi 80 zásahů. Při většině z nich odklízeli popadané stromy. „Nemám informaci, že by byl někdo zraněný. Zásahy byly na severu našeho kraje, na Písecku, Táborsku nejvíc, na Českobudějovicku a Českokrumlovsku minimálně. V tuto chvíli se situace již uklidňuje,“ řekla mluvčí.

Tagy: