Bouřky ještě nekončí, varují meteorologové. V části Česka udeří i s krupobitím

Bouřka

Výstraha před bouřkami (zdroj: CNN Prima NEWS)

Na severu Moravy a ve Slezsku mohou být v úterý odpoledne místy silné bouřky provázené přívalovým deštěm i kroupami. Navíc bude i silně foukat, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od úterního večera do středečního rána bude stejné riziko také na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě.

Varování před možností silných bouřek platí pro celý Moravskoslezský kraj spolu s okresy Jeseník a Šumperk od 15:00 do 21:00. Bouřky může provázet přívalový déšť, při kterém spadne kolem 30 litrů vody na metr čtvereční.

Ojediněle nelze podle meteorologů vyloučit rozvodnění potoků nebo zaplavení podjezdů a sklepů. Bouřky mohou na sever Moravy přinést také krupobití a nárazy silného větru s rychlostí zhruba 70 kilometrů v hodině.

Podobné počasí může od úterních 22:00 do středečních 5:00 postihnout také jižní část České republiky. Kromě Jihočeského a Jihomoravského kraje se varování týká také celé Vysočiny a jihovýchodu Plzeňského a Středočeského kraje. I v jejich případě meteorologové varují před ojediněle silnými bouřkami s přívalovým deštěm a nárazy větru. Napršet může kolem 35 litrů vody na metr čtvereční.

Silné bouřky provázené větrem postihly část Česka už v pondělí a v noci na dnešek. Problémy počasí působilo hlavně na jižní Moravě, na Vysočině a také ve středních Čechách. Kromě hasičů počasí zaměstnalo energetiky. Distribuční firma eg.d ze skupiny E.ON evidovala ráno 25 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 9 000 domácností s omezením dodávek elektřiny, hlavně na jižní Moravě.

Tagy: