Bouřky postupují Českem, meteorologové varují před nánosy krup i deštěm. Kde hrozí nebezpečí?

Zahrádkářům na Liberecku zničily úrodu kroupy.

Počasí (14.8.2024 6:07)

V Česku ve středu panovaly extrémně vysoké teploty. Například na jihu Moravy překročily i 37 stupňů. Večer se ale začaly objevovat silné bouřky s kroupami a intenzivními srážkami. Na sociální síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav. V noci se pak od západu začal do Česka dostávat bouřkový systém z Německa.

Na jižní Moravě ve středu zaznamenali několik teplotních rekordů. Nejvyšší teploty byly zjištěné ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 37,1 stupně Celsia, což je o 0,1 stupně více než v roce 2015.

ČTĚTE TAKÉ: Středa je nejteplejším dnem letošního roku. Ve Strážnici naměřili přes 37 stupňů Celsia

Kromě vysokých teplot ale Česko od večera trápily také silné bouřky. „Pozor na lokální bouřky v okolí Telče s postupem na Jihlavsko. Dle radarových odrazů se mohou kromě intenzivních srážek vyskytovat i menší kroupy nebo nánosy krup,“ informoval po 18. hodině na síti X Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. „Z Jihlavska k severu postupují velmi silné bouřky doprovázené kroupami kolem dvou centimetrů, přívalovým deštěm a nárazovým větrem. V nejbližší hodině pravděpodobně zasáhnou sever kraje Vysočina a jihozápad Pardubického kraje,“ napsali.

Později byla bouřka zaznamenána u Havlíčkova Brodu. „Postupuje z Trhové Kamenice směrem do prostoru Slatiňany – Chrast – Luže a nejspíše v dalším čase dál směrem k Holicím. Přináší přívalové srážky a i kroupy. Nelze vyloučit vyšší nárazy větru okolo 85 km/h,“ uvedli kolem 20. hodiny na sociální síti experti ze spolku Meteo Včasné varování, který spolupracuje s některými meteorologickými společnostmi v EU. Bouřku hlásili lidé také na Pardubicku.

Aktuálně jsme v terénu a dokumentuje bouřku, která se nachází jihovýchodně od Pardubic.

Posted by Czech Thunderstorm Research Association on Wednesday, August 14, 2024

Před půlnocí se do Česka začal dostávat systém bouřek z Německa. „Na jih a západ ČR se nasouvá pásmo srážek a místy i bouřek. Ty mohou být ojediněle silnější. Předpokládáme, že toto menší pásmo bouřek bude dál nad ČR slábnout a přecházet jen do deště,“ uvedl spolek Meteo Včasné varování.

K jihu a západu ČR se nasouvá pásmo srážek a místy i bouřek. Aktivní jsou ty bílé křížky. Ty ojediněle mohou být...

Posted by Meteo Včasné varování on Wednesday, August 14, 2024

Na možný noční výskyt bouřek upozornil i Český hydrometeorologický ústav. „Místy přechodně zvětšená oblačnost. Ojediněle, na jihozápadě místy déšť, přeháňky nebo bouřky. Nejnižší teploty 21 až 17 °C,“ uvedl ČHMÚ.

Meteorologové upozornili, že vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku. Hrozí také výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami,“ upozornili meteorologové.

V platnosti je také výstraha kvůli vysokým teplotám. Pro jih Moravy a střední Čechy platí dokonce druhý stupeň. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Existuje také riziko požárů. „Vzhledem ke kombinaci suchého počasí a mírného větru hrozí zvýšené nebezpečí vzniku a šíření požárů,“ napsali meteorologové. Nedoporučují proto rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kratší směny nebo zmrzlina? Podívejte se, na co máte nárok při práci ve vedrech

Tagy: