Kratší směny nebo zmrzlina? Podívejte se, na co máte nárok při práci ve vedrech

Majitel jedné ze zlínských jídelen dopřává ve vedrech kuchařkám zmrzlinu.

Na co máte nárok v práci během tropických dnů?

Ochranný nápoj nebo kratší směny – i na to máte nárok v práci, pokud venkovní teploty překročí zákonem danou únosnou mez. Ta se u jednotlivých profesí liší, jiné limity platí pro zaměstnance v kancelářích a jiné na silnicích. Práce v nadměrně vysokých teplotách totiž může poškodit zdraví.

Kovárna, kuchyně nebo třeba stavba – tam všude lidé pracují v už tak vysokých teplotách, které ještě umocňují tropická vedra. Extrémní teploty panují v těchto dnech i ve zlínské kovárně. Zaměstnanci tu však mají zaručenou fintu, jak se zchladit. Fasují zmrzlinu.

ČTĚTE TAKÉ: Česká koupaliště ovládly sinice. Hygienici zakazují koupání, kde hrozí zdravotní potíže?

„Máme iontové nápoje, občas zmrzlinu, venkovní sprchu,“ vyjmenoval kovář Stanislav Kynčl pro CNN Prima NEWS. Dodal, že když teploty přesáhnou 30 °C, mohou si s kolegy udělat bezpečnostní přestávku.

„Zaměstnanci mají možnost jít do odpočinkové místnosti, která je klimatizovaná. Tam si mohou v příjemném prostředí odpočinout,“ potvrdila personální ředitelka Kovárny VIVA Martina Pravdová pro CNN Prima NEWS.

Redakce CNN Prima NEWS se vydala i na jednu ze staveb. Zaměstnanci tam mají každou hodinu nárok na patnáctiminutovou přestávku, kterou mohou trávit v klimatizovaných buňkách. „Mají nárok na minimálně dva a půl litru tekutiny na den, musí obsahovat minerální látky. Poskytujeme je zaměstnancům bezplatně,“ dodal bezpečnostní technik Martin Fazekaš pro CNN Prima NEWS.

V jedné ze zlínských kuchyní naměřili za směnu i 40 °C. „Vaříme od rána, ráno je ještě relativně chladno, navíc ještě holkám kupuji vodu a zmrzliny. Musíte hodně pít a o přestávce zmrzlina,“ popsal majitel jídelny Jan Plhák pro CNN Prima NEWS.

Kdy mají další profese nárok na opatření?

  • Administrativní pracovníci – od 27 °C
  • Pracovníci, kteří manipulují s drobnými předměty (např. pokladní) – 26 °C
  • Řidiči – 32 °C
  • Pracovníci na stavbách a obsluhy strojů – 30 °C
  • Fyzicky náročné práce (např. těžba v hlubinných dolech) – 20 °C

Povinností zaměstnavatele je po dosažení zákonných limitů zajistit svým lidem ochranné nápoje, což není obyčejná voda, ale minerálka nebo iontový nápoj. „Zaměstnavatel je povinen pracovní podmínky uzpůsobit tak, aby nedocházelo k přetěžování organismu horkem,“ zmínil advokát Tomáš Bubrjak pro CNN Prima NEWS.

V režii zaměstnavatele je i úprava pracovní doby. „Záleží na něm, zda umožní třeba zkrácenou pracovní dobu nebo posun pracovní doby do dřívějších hodin,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Kateřina Legnerová z Katedry personalistiky VŠE.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Extrémní vedra způsobují i silné pocení. Co dělat, když antiperspirant nestačí?

Tagy:
kuchyně léto počasí teplo práce zmrzlina CNN Prima NEWS pracovní doba kovárna produkty a služby ekonomika, obchod a finance Kovárna VIVA